2010. szeptember 6.

Kecskesajtos, paradicsomos tarte


Ez a kecskesajtos paradicsomos tarte egyszerű és ellenállhatatlan. Az első Kiskőrösi Sütiparádé zsűrije is annak találta, meg is kaptam érte a sós sütemény kategória győztesének járó „Habverőmester” címet.

Hozzávalók:
A tésztához:
360 g liszt
120 g hideg sózatlan vaj, kis darabokra vágva
1 / 2 teáskanál só
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 tojás sárgája
1 evőkanál víz

A töltelékhez:
150 g friss kecskesajt
150 g morzsolt kékpenészes sajt (az utolsó darab roquefort-om tettem bele)
2 tojás fehérje, habbá verve
2 egész tojás
4 piros és 2 sárga paradicsom, szeletekre vágva (a magok eltávolítva)
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál friss rozmaring, finomra vágva
friss bazsalikom, apróra vágva
frissen őrölt fekete bors
néhány szem fekete, magozott olajbogyó

A tészta hozzávalóit gyorsan összegyúrom, gombócot formázok belőle és folpack fóliába csomagolva 1-2 órára a hűtőbe teszem (ha nagyon sietek, a fagyasztóba elég neki 30 perc). Két folpack réteg között kinyújtom és beleügyeskedem a 32 cm-es piteformába, a nyújtófát a tetején végiggörgetve levágom a felesleget. A tésztában lévő vaj bőven elég ahhoz, hogy ne ragadjon a formába, külön kivajazni a formát szükségtelen. A maradék tésztát újra kinyújtom és egy kis egyszemélyes piteformát kibélelek vele, vagy folpackba csomagolva beteszem a mélyhűtőbe, mert több ilyen maradékból lehet majd egy újabb pitét csinálni.

A sütőformában várakozó tésztára teszek egy darab (kerekre vágott) sütőpapírt, szórok bele lencsét (babot, vagy kerámia sütőgolyókat) és vakon sütöm 10 percet a 180 fokra előmelegített sütőben.

Közben elkészítem a tölteléket: a friss kecske és jó érett kékpenészes sajtot összekeverem az olívaolajjal, az aprított fűszernövényekkel és a lazán felvert egész tojásokkal, majd belekeverem a kemény habbá vert tojásfehérjét (aminek a sárgája a pite tésztájába került). 
Az elősütés után eltávolítom a vaksütés kellékeit és az elősütött tészta alapra egyenletesen rásimítom a sajttölteléket, majd betolom a sütőbe és 10-12 percig sütöm, hogy a töltelék szilárduljon valamennyire, így megtartja majd a paradicsomokat.
Kiveszem, kirakom a tetejét legyezőszerűen az elfelezett paradicsom szeletekkel, amiből eltávolítottam a magokat. Pár olívabogyóval díszítem és betolom újra a sütőbe, aminek a hőmérsékletét 160 fokra csökkentem. 25 percig sütöm, majd hagyom kihűlni. Friss, aprított zöldfűszerrel (bazsalikommal) megszórva, szeletelve tálalom.

Egy bolgár recept alapján.


Az első Kiskőrösi Sütiparádén almás fahéjas rózsákkal indultam az édes sütemény kategóriában, az elnyerte "a leglátványosabb süti" különdíjat.