2010. szeptember 30.

A Legjobb Sörös Recept pályázat


Amióta ember az ember, a sör hűségesen kíséri az útján, és talán ezért eddig túlságosan is magától értetődőnek vettük a jelenlétét. Nemigen gondolkodtunk el azon, hogyan lehetne másképp, jobban használni. A sörrel főzés az elmúlt évtizedekben főleg otthon volt divat, és saját konyháinkban sem jutottunk tovább a disznósült locsolgatásán. A bor bűvöletében élő csúcsgasztronómia pedig talán meg is vetette, pedig a komló valódi fűszer, ami sör formájában számtalan étel ízét egészítheti ki.

A sör, mint gasztronómiai jelenség egy alapvető kontrasztra épül, amivel tisztában kell lennünk, ha a konyhában is alkalmazni akarjuk. A maláta édes, a komló keserű – ezt a két ízt tudja a sör hozzátenni az ételhez, és bizonyos sörök még a csípős élesztő ízét is átadhatják. A sör szinte minden konyhai eljárást kibír, de vigyázni kell vele, mert minél jobban redukáljuk, annál erősebb lesz az íze, és bizony egy túlkomlózott fogás akár ehetetlenné is válhat. Hogy mihez használjunk sört, azt a legjobban úgy tudjuk megállapítani, hogy összekóstoljuk a fűszerezendő ételt a sörrel, és ha jól megy hozzá a sör, akkor valószínűleg jól fog állni neki az is, ha egyenesen belefőzzük.

A sörben élő kontrasztot vigyük tovább az ételre. Komlós pils típusú sörök mellé édes zöldségeket – hagymát, répát, stb – illesszünk, sőt a méz, a melasz, vagy egyenesen a cukor is jól mehet hozzá. A komló keserűsége kellemesen oldja az olajos, zsíros, sajtos ételek tömősségét. A maláta édességét szépen kiegészíthetik a savasabb zöldségek – paradicsom, citrom, stb. Ha a maláta édességét akarjuk bevetni, gyakran használunk erős, pörkölt ízű barnasöröket. A sörben lévő élesztő illetve szénsav jót tesz a tésztáknak, paníroknak, palacsintáknak, bundáknak – könnyűek, ízesek és habosak lesznek tőle. A sör lúgos kémhatása révén hatásosan puhítja a húst – így jó pácot ad. A sör, mint fűszer nagyszerűen illik halhoz, csirkéhez, disznóhoz és marhához, de még a vadhúshoz is.

A Gösser Bock és a Dining Guide közös szervezésben pályázatot hirdet, amelynek célja a legjobb sörrel készülő ételek és receptjeik megismerése és bemutatása.

A sörrel készülő ételek közül azok receptjeit várják, amelyek jobbak sörrel, mintha sör nélkül készülnének, és ahol a sör olyan meghatározó – akár saját karakterével, akár ahogy más alapanyagok új arcát mutatja meg – hogy az étel nevében is megjelenik.
Az étel legyen saját, vagy más által, házilag, saját recept alapján elkészített étel, amely bármilyen fogás lehet (kéretik az étel nevét feltüntetni). A pályázati anyagnak az elkészült étel fotóját, hozzávalók listáját és mennyiségét és az elkészítés módját kell tartalmaznia.

A győztest a legismertebb gasztrobloggerekből álló zsűri választja ki. A legjobb receptet megfőzik az Év Éttermét kihirdető, 2011. januárjában megrendezésre kerülő Dining Guide gálán és megjelenik a Gösser Bock és a Dining Guide kiadványaiban.
A nyertes Gösser ajándékcsomaggal jutalmazzák, meghívást kap a gálára és egy késtechnikai tanfolyamon vehet részt Chef Maki, a japán származású szakács iskolájában, ahonnan saját séfkéssel, és biztos alapokkal léphet tovább.
A nyereményeket a Heineken Hungária Zrt. ajánlotta fel.

Még hátravan két hónap, rajta, főzzünk sörrel!

7 megjegyzés:

sedith írta...

Hmm, kecsegtető pályázat, de tényleg teljesen át kell értékelni hozzá a sörrel való viszonyunkat. legalábbis nekem. Igazából egyszer főztem eddig sörrel - csülköt, persze - és fogalmam sincs, mi másba lehetne beletenni. Jaj, hallottam a sörtésztáról, de még nem próbáltam. No, ha még lesz erre is kapacitásom, majd agyalok rajta, hátha kisül valami.

Kata írta...

Tervben van!:)

Szederliget írta...

Szia Gabojsza!

Van egy üzenetem számodra:
http://szederliget.blogspot.com/2010/09/kreativ-blogger-dij.html

További jó sütést, főzést! :)

Üdv,
szederliget

Bianka írta...

Izgalmas és megfontolandó, de esélytelen labdába rúgni :)))

Gabojsza írta...

Bianka, ne legyél kishitű! Találj ki valami jó kis sörös receptet és küld be, sosem tudhatod, melyik fog a zsűrinek tetszeni:-)
Én nyertem már olyan pályázaton, amin féltem is elindulni, aztán mégsem bántam meg, hogy "bátor" voltam:-)

Csicsóka írta...

Beküldtem...,pontosabban beküldtük. A férjem is egyet, én is egyet. Most izgulunk, és jókat eszünk :-)

Gabojsza írta...

Kedves Csicsóka, nálunk is hasonló a helyzet, csak most nyulas ételekkel kapcsolatban. De mi is jókat eszünk:-)))