2010. augusztus 6.

Igazán diétás „pizza” falatkák


Szénhidrátmentes diétánál sem kell lemondani a pizzáról! Emlékszem, anno a melegszendvics sütőben készítettem tészta nélkül, egy alufóliára raktam sonka szeleteket, jól megfűszereztem a rákent (házi) ketchupot, beborítottam sajttal és boldogan „pizzáztam” lelkiismeret-furdalás nélkül.
Ez gyakorlatilag ugyanaz, de még sonka sincs rajta, a tésztát pedig szeletelt cukkini helyettesíti. Meglepően finom! Party falatkának is be fogom vetni olyankor, mikor nincs időm/lehetőségem tésztát gyúrni.

Hozzávalók:
1 zsenge zöld, vagy sárga cukkini
pizzaszósz, vagy jó minőségű ketchup és pizzafűszer
1 csomag mini mozzarella golyó

A cukkinit megmosom és felszeletelem, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Mindegyik szeletet bekenem pizzamártással, vagy jó minőségű ketchuppal, szórok rá pizzafűszert (ez nálam alapvetően szárított oregánó és bazsalikom alapú) és mindegyikre teszek egy, vagy több mozzarella mini sajtgolyót. Betolom a 200 fokos sütőbe pár percre, míg a sajt megolvad és picit megpirul.

Pizzamártás: egy fej aprított hagymát olívaolajon megdinsztelek, dobok rá 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymát, majd egy hámozott paradicsom konzervet, aminek darabos alkatrészeit igyekszem a fakanállal szétnyomkodni. Megy bele kis cukor, vagy méz, jó sok friss bazsalikom és oregánó felaprítva, majd addig főzőm, míg szépen besűrűsödik. Pár napig eláll a hűtőben. Főtt tésztára is használom.