2010. augusztus 2.

Hideg céklaleves


Nincs kimondottan céklaszezon, de szép bébicéklák mosolyogtak rám a piacon, megkívántam, gondoltam majd megsütöm ActiFry-ban köretnek, aztán átnéztem a „várólistás” receptgyűjteményem és nem sült köret lett belőle, hanem leves, meg saláta…A alábbihoz a Холодник nevű litván céklaleves adta az ötletet, a saját szánk ízére főztem, egy kis mángoldot is belecsempészve.

Hozzávalók 4 főre:
4-6 fiatal bébicékla
egy csomó fiatal mángold levél
1 fej hagyma, aprítva
1-2 kanál olívaolaj
1 l író vagy kefir
2 salátauborka (friss vagy kovászolt)
egy csokor friss kapor
4 keményre főtt tojás, a tálaláshoz (nálunk elmaradt)
néhány csepp citromlé
só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Alaposan megmosom a mángoldot és meghámozom a céklát, majd mindkettőt összeaprítom. A céklát felteszem főni annyi vízben, hogy 1 -2 cm-re ellepje a zöldséget a fazékban. Roppanós-puhára főzöm, majd hagyom kihűlni. Közben egy serpenyőben felmelegítem az olívaolajat, hozzáadom a hagymát, megsózom és üvegesre párolom. Rádobom a jól megmosott, csíkokra vágott mángold leveleket, majd ha összeestek a hőtől, letakarom és 5-8 percig párolom. Összeöntöm a főtt céklával és annak főzőlevével, botmixerrel turmixolom, hozzáadom az apróra vágott kaprot és a lereszelt uborkát (legközelebb ezt pépesítés előtt adom hozzá, akkor nem kell külön lereszelni), felöntöm az íróval vagy kefirrel, ízesítem sóval és borssal és jól behűtőm tálalás előtt. Friss kaporral megszórva tálalom. Hűvösebb napokon nem hűteném agyon és szeletelt-negyedelt főtt tojással tálalnám, most egyszerűen elkortyoltuk, bögréből.