2010. augusztus 4.

Céklachips saláta uborkával, roquefort sajttal, dijoni mustárral és balzsamecettel

E
z lett a bébicékla egyik feléből (másik fele levesként végezte).

Hozzávalók 2 főre:
4 db bébicékla
fél kigyóuborka, vékonyra szeletelve
5 dkg roquefort sajt
1 kiskanál dijoni magos mustár
1 evőkanál jóféle balzsamecet
1 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors, ízlés szerint

A céklát megmosom, meghámozom és mandolinnal vékonyra szeletelem. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, meglocsolom olívaolajjal, megszórom tengeri sóval és 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütöm. Ezt szoktuk csak úgy, magában is csipegetni (chips helyett), de fűszeres joghurtba mártogatva igazi beszélgetős bulikaja. Most nem magában tettem az asztalra és nem bántuk meg!

A uborkát megmosom és vékonyra szeletelem, majd tányérra helyezem az uborkaszeleteket felváltva a sült céklaszeletekkel. Összekeverem a magos mustárt, balzsamecetet, olívaolajat és rálocsolom a zöldségre, szórok rá egy kis fleur de sel-t (megadom a módját, már csak a roquefort miatt is), tekerek rá egy kis borsot, majd rámorzsolom a sajtot és már ehetjük is!

Nem érdemes előre elkészíteni, mert a cékla beszínezi az uborkát és a látvány már kevésbé gusztusos.