2010. július 15.

Mángoldos gombás túrótorta


Eredeti elképzelésem szerint ricottából készült volna, de 2010-ben Kiskőrösön ritkán kapni ricottát. A Spar-os boltvezetőt kértem, hogy rendeljen, én vevő lennék rá, de állítólag ők nem rendelhetnek (?!?), a központ küld amit jónak lát, ők kipakolják, mi megvesszük… Marad a jó kis túró, házi tejből... A mángold is terem már szépen, világosabbak a levelei, mint annak, amit Horvátországból szoktam hozni, de az íze valami isteni!

Hozzávalók:
fél kg túró (vagy ricotta)
6 tojás
egy jókora köteg mángold levél
2 gerezd fokhagyma
25 dkg barna csiperke
1 nagy fej hagyma
1-2 ek olívaolaj
10 dkg edámi sajt
4-5 ek frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors

A mángoldal kezdem: megmosom, kicsit felaprítom és az aprított, 1-2 ek olívaolajon megdinsztelt hagymára dobom. Hagyom, hogy összeessen, szeletelt fokhagymával, sóval, borssal ízesítem és hagyom még pár percig fedő alatt, majd egy szűrőbe hagyom, hogy lecsepegjen a leve (mennyei ízű alaplé, pld. rizottónak). A gombát felszeletelem és olívaolajon kicsit megpirítom. A tojásokat egyenként felverem. Hat tojásnál nem érdemes “veszélyesen élni”, mert nálam most az ötödik volt gyanús. Nem büdös, csak gyanús. Öt tojás kidob (kinek hiányzik ilyenkor a gyomorrontás), újabbak egyenként, kis tálkába felverve, majd összekeverés a túróval. Megy bele a mángold, a gomba, frissen reszelt parmezán és apróra kockázott sajt (ami épp van otthon), összekever, szilikonformába költöztet és be a 180 fokos sütőbe, 45-50 percre, míg a teteje szép pirosra sül.


Melegen is hümmögtünk, de a maradék hidegen talán még finomabb volt:-)