2010. június 10.

Aszaltparadicsomos reteklevél pesto


A Kiskőrösi piacon van egy megbízható retek árus, tőle veszek minden héten 2-3 csomó harsogó, ropogós, piros retket amit megeszünk frissen, sülve, vagy pácolva. Minden alkalommal megkérem, hogy az asztal alatti ládájából töltse meg a szatyrom reteklevéllel, abból, amit a többi vásárló nem kívánt hazacipelni.
Imádjuk a reteklevél krémlevest, de a levelekből kiváló pesto is készíthető.

Hozzávalók:
két csomó retek levele (megbízható helyről, vegyszermentes legyen)
fél marék aszalt paradicsom
3-4 ek darált mandula és/vagy dió
3-4 ek frissen reszelt parmezán
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1-1,5 dl olívaolaj

A diót és/vagy mandulát száraz serpenyőben darálás előtt megpirítom (nem a pesto tiszteletére daráltam le, hanem sütemény készítéséből maradt).
A hozzávalókat konyhai robotgépbe teszem és pesto állagúra aprítom.
Használom tésztára, szendvicsbe. Tiszta befőttesüvegben pár napig eláll a hűtőben.