2010. május 14.

Spárga panna cotta és spárgakrémes képviselőfánk

Erre a hétvégére hetek óta tervezgettük az év legromantikusabb week-end-jét, egy horvát kis halászfaluba, 4 ház az egész, kis öböl, ladik, semmi civilizáció, mást nem lehet csinálni, csak pihenni és egymásra figyelni. De ember tervez, időjárás közbeszól, esik arrafelé napok óta, így gyors irányváltással indulunk Mórahalomra, gyógyfürdőzni. Míg hazatérünk, olvassátok a spárga panna cotta és spárgakrémes képviselőfánkom receptjeit:


2 főre vegyünk fél kiló spárgát, lehet zöld, vagy fehér (a legfinomabb vegyesen), mossuk meg és csepegtessük le. A fehér spárgát a spárgafej alatt hámozzuk meg zöldséghámozóval (vagy késsel), a szárát nagyvonalúan vágjuk vissza addig, míg már nem fás. A zöld spárgát nem szükséges hámozni, elég lepattintani a végét, ott fog eltörni, ahol már nem fás. A lepattintott, levágott és lehámozott részeket tegyük egy edénybe, öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, adjunk hozzá egy kiskanál sót és cukrot és főzzük 30-40 percig csendes tűzön, majd szűrjük le és máris van finom, intenzív ízű spárga alaplevünk, amivel készíthetünk spárgalevest. 

A leveshez vágjuk le a spárgafejeket és tegyük félre levesbetétnek, a sípokat vágjuk 2-3 centis darabokra. Dinszteljünk egy kevés vaj-olívaolaj keverékén egy apróra vágott hagymát (vagy egy csokor újhagymát), ha már üveges, adjuk hozzá a darabolt spárgát, pár percig kevergessük, hogy a vaj-olaj keverék mindenütt körülölelje a spárga darabokat. Tekerjünk rá borsot, öntsük fel a spárga alaplével és főzzük puhára. Ha csak krémlevest készítünk, vegyük le az edényt a tűzről, öntsünk bele 2 dl tejszínt és botmixerrel pürésítsük az egészet, igazítsunk az ízén egy kis citromlével. Krémesebb lesz a levesünk, ha átszűrjük. Tálaláskor használhatjuk levesbetétként a félretett spárgafejekkel (ezek a forró levesbe téve pár perc alatt roppanósra puhulnak), gazdagíthatjuk az ízét kevés belemorzsolt kékpenészes sajttal (gorgonzola, roquefort, stilton, vagy más kéksajt), vagy adhatunk bele vajas pirítós kockákat.

Ha nem csak levest készítünk a főtt spárgás alapból, akkor egy szűrőkanál segítségével merjük át a „sűrűjét” egy mixer edényébe és turmixszoljuk simára. Egy részét hígítsuk a főzőlével (tejszínt is adhatunk hozzá) - ez lesz a leves, a többit keverjük el egy doboz natúr krémsajttal és kész is a spárgakrém.

Spárga panna cottához melegítsünk forrásig 2dl 30%-os tejszínt, oldjunk fel benne 2 lap zselatint, majd keverjünk bele 4-5 evőkanálnyi spárgakrémet. Adagoljuk tálkákba és hagyjuk hűtőben megdermedni. Tálalás előtt mártsuk a formát meleg vízbe, így könnyen kicsúszik belőle a panna cotta, vagy tegyük eleve szilikon (pld. muffin) formába. Tálaláskor díszítsük roppanósra párolt spárgafejjel és salátával, de adhatunk hozzá sajtos spárgakrémet is, mártásnak.

Ha kevesebb zselatinnal készítjük a krémet, tölthetjük apró képviselőfánkokba is, pompás előétel lesz belőle.


20-25 kisméretű képviselőfánkhoz forraljunk egy edénybe 1 dl vizet egy csipet sóval és 5 dkg vajjal. Ha forr a víz és elolvadt a vaj, adjunk hozzá 10 dkg lisztet és egy fakanállal keverjük addig, míg a massza összeáll (ez kb. 2 perc). Vegyük le a tűzről és egyenként keverjük bele 3 kisebb, vagy 2 nagyobb tojást. A masszával töltsünk meg egy habzsákot és egymástól 5-6 cm-re nyomjunk csinos halmocskákat egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Ha nincs kéznél habzsák, egyszerűen kiadagolhatjuk kiskanállal a tésztát, majd toljuk a sütőlemezt 180 fokra előmelegített sütőbe és 15 percig ne nyissuk ki a sütő ajtaját, nehogy összeessenek a fánkok. 15 perc után mérsékeljük a tüzet 150 fokra és még 5-8 percig süssük, míg szép piros, ropogós fánkocskákat kapunk. Érdemes ropogósra sütni, különben a krémtől hamar megpuhulnak. Hagyjuk őket kihűlni és a közben elkészített spárgakrémmel betöltve, kevés parmezánt ráreszelve tálaljuk.