2010. április 27.

Túrótorta eperrel


Kezdődik az eperszezon! Túróval és csokoládéval verhetetlen, még ha kicsit hepe-hupás is :-)

Hozzávalók egy 17 cm átmérőjű tortaformához:
fél csomag teljes kiőrlésű kakaós keksz (pld. Grancereale)
50 g vaj
2 dl tejszín (30%-os)
450 g túró (vagy ricotta)
1 tk zselatin
nádcukor vagy méz, ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
1 tk vanília kivonat
100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
negyed kiló eper
néhány szem natúr pisztácia

A kekszeket összetöröm: erősebb nylon zacskóba teszem és a húsklopfolóval megdolgozom (nem baj, ha nem lisztszerű morzsa lesz belőle). A vajat felolvasztom és összedolgozom a kekszmorzsával, a masszát egy 17 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljára nyomkodom egy kanál, vagy kezem segítségével.
Megmosom az epret, leszárazom és vállrészben egyenesre vágom. Fél cm vastagon felszeletelem és a szeletekkel körberakom a tortaforma belső falát.
A túrót villával összetöröm, ízlés szerint édesítem, hozzáreszelem a citromhéjat, belekeverem a vanília esszenciát.
A zselatint elkeverem kevés vízben, forrásig melegítem és félreteszem kicsit hűlni, majd a túróhoz adva elkeverem, végül összeforgatom az egészet a kemény habbá felvert tejszínnel. A tortaformába várakozó kekszalapra simítom és pár órára a hűtőbe teszem.
Legalább 2 óra elteltével vízgőz felett felolvasztom a csokoládét, lágyítom egy kevés szűz dióolajjal (vagy sima, napraforgó olajjal) - ettől krémesebb lesz a máz - majd rácsurgatom a már megdermedt túrótortára. Újabb órányi hűtés után előveszem a konyhai gázpisztolyom és gyorsan körbemelegítem vele a torta oldalát, így az könnyen és „balesetmentesen” leválasztható (gázpisztoly hiányában akár egy gyertyával is körbemelegíthető, vagy meleg késsel, egyszerűen körbevágom a tortaforma belső falánál és elválasztom tőle) . Tányérra csúsztatom a tortát, tetejét natúr pisztáciával és eperrel díszítem.
Forró vízbe mártott késsel érdemes szeletelni.