2010. április 27.

Spárgás, medvehagymás rizottó


Olyan, de olyan finom, hogy gyanítom, spárgaszezonban kerül még párszor az asztalunkra. 

Hozzávalók 2 fő részére:
200 g rizottó rizs (pld. arborio)
5 dkg vaj és löttyintésnyi olívaolaj
3 szál újhagyma, zöldjével együtt
1 dl fehérbor
6-8 síp zöld spárga
majdnem egy liter alaplé (most húsleves)
1 csokor medvehagyma levél, aprítva
frissen reszelt parmezán sajt
só és frissen őrölt bors

Az újhagymát és a spárgát felaprítom, az alaplevet felmelegítem és forráspont közelében tartom. Az olívaolaj-vaj keveréken megfonnyasztom a hagymát, hozzáadom a spárgát, 1-2 perc múlva a rizst, néhány percig pirítom, hogy a zsiradék minden rizsszemet körülöleljen, majd felöntöm a borral, sózom, borsozom, és nagy lángon, folyamatosan kevergetve, adok hozzá egy merőkanálnyi alaplevet és kevergetem, míg a rizs azt magába nem szívja. Ekkor újabb merőkanálnyi alaplevet öntök a készülő rizsre, megint kevergetem és az alaplét merőkanalanként hozzáadva, állandóan kevergetve addig főzöm, amíg a rizs megpuhul, de a belseje-közepe roppanós marad. Ekkor hozzákeverem a reszelt parmezánt és az aprított medvehagymát, az egészet összekeverem, lefedve 3-4 percig állni hagyom, majd tálalom.