2010. április 13.

Húsmentes rakott karfiol


Húsvét után készült, maradék főtt tojás felhasználására. Annyira szeretjük, még így, húsmentesen is, hogy bármikor megfőzök érte pár tojást.

1-2 fej karfiol
2 ek vaj
6-8 ek (házi) zsemlemorzsa
fél liter 20 %-os tejföl
4-5 keményre főtt tojás
2 nyers tojás
só, frissen őrölt bors
reszelt sajt a tetejére

A karfiolt rózsáira szedem, megmosom és bő, forrásban lévő sós vízben félpuhára főzöm (kb 15 perc alatt), közben kivajazok egy sütőtálat, a maradék vajon a házi zsemlemorzsát világos barnára pirítom és beleszórom a harmadát a kivajazott sütőtál aljára. Soknak tűnhet a zsemlemorzsa, de mi úgy szeretjük, ha nagyon morzsás:-).

A főtt tojásokat felszeletelem, majdnem az egész tejfölt elkeverem a felvert tojással és fél teáskanál sóval, frissen őrölt borssal, egy kevés tejfölt félre teszek a tálaláshoz.
A karfiolt leszűröm, felét rárakosgatom a zsemlemorzsára, betakarom főtt tojás szeletekkel, sózom, borsozom, megszórom a zsemlemorzsa második harmadával, majd ráteszem a többi karfiolt, meglocsolom a tojással elkevert tejföllel, rászórom a maradék zsemlemorzsát, kevés reszelt sajtot és rátördelek egy kevés vajat, ami majd mennyeien beleolvad a rakottasba.
Előmelegített sütőben 200 C°-on szép pirosra sütöm, kockára vágva, tejföllel tálalom.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.