2010. április 30.

Baconba tekert rántott spárga panko morzsában, turbolyás majonézzel


Tavaly készítettem rántott és baconos grillezett spárgát, most kombináltam a kettőt de nem sörtészta, hanem az új kedvenc, a panko morzsa kapta a főszerepet. Voltak kétségeim, hogy túl nyers marad a spárga az alig pár perces sütést követően, de pont jó! A nyersnek már nem nyers, de még nem is puha spárga íze finoman összeolvad a füstölt baconéval, a panko morzsás bunda még dob rajta egyet és az egészet a mennyekbe repíti a turbolyás majonéz. A sors fintora, hogy nem ehetjük egész évben…

Hozzávalók kötegenként:
3 db vékony, zöld spárga
kötegenként 1-2 szeletelt füstölt, húsos bacon
liszt, tojás és panko (vagy friss házi kenyér)morzsa a panírozáshoz
napraforgó olaj a sütéshez

A vékony zöld spárgát megmosom, lepattintom a végét, hármasával összefogom és körbetekerem baconszelettel úgy, hogy a spárgafejek szabadon maradjanak. Nem kell sózni, mert a bacon épp elég sós. Panko morzsát használva (ettől ropogósabb lesz a végeredmény), a szokásos módon bepanírozom és 3-4 perc alatt, a felhevített olajban aranybarnára sütöm. Konyhai papírtörlővel bélelt tányérra szedem, hogy lecsepeghessen a fölös zsiradék. Turbolyás majonézzel tálalom. A turbolyás majonézhez házilag készített (vagy boltban vásárolt) majonézbe keverek 2-3 evőkanál aprított, friss turbolyát.

Vigyázat, nagyon jó, fejenként legalább 2-3 tekercset érdemes készíteni!

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.