2010. február 3.

Hagymás, kolbászos palacsinta


Hozzávalók:
2,5 csésze liszt
1 kk só
1 csésze melegvíz
1 4-5 darab zöldhagyma
2 salotta
egy darabka friss, füstölt kolbász
kevés olívaolaj a sütéshez

Mértéknek egy  3 dl-es teás bögrét használok.
A dagasztótálba szórom a lisztet, a sót, ráöntöm a meleg vizet és rugalmas tésztává gyúr(at)om. Félóráig pihentetem, majd pingpong labdányi golyókat tépkedek belőle és lisztezett deszkán vékonyra nyújtom. Megszórom a vékonyra felszeletelt zöldhagymával (amikor az elfogyott, aprított salottával), majd ÉP ötlete alapján néhányba teszek vékony kolbász szeleteket is, feltekerem, a tekervényt csigává alakítom.


Kézzel ellapítom a csigát, nyújtófa segítségével fél cm vastagra nyújtom.


Felforrósítom a legnehezebb serpenyőmet, egészen kevés olívaolajat öntök bele és ha már sistereg, egyenként, oldalanként 3-4 perc alatt megsütöm. Melegen, körcikkekre vágva tálalom. A zöldhagymás változat még finomabb valamilyen mártogatósba (fűszeres, tejfölös) tunkolva, a kolbászos magában is isteni.
Inkább ebédre ajánlom, mert nehéz abbahagyni és vacsorára fogyasztva könnyen meglehet, hogy medvével álmodunk.

Eredetileg (kolbász nélkül) a kínai scallion palacsinta receptje, de gabojszásítottam:-)