2010. február 10.

Először és utoljára: túrófánk



Hétvégén olvastam valamelyik blogon a túrófánkot. Szemem felcsillant, ilyet csinálok! Aztán megszólalt a telefon, adódott más tennivaló, fánksütés elmaradt. Ma újra eszembe jutott, de mivel nem mentettem el a receptet és nem emlékeztem, kinél láttam, google a barátom, egy kattintás és már ontotta is a túrófánk recepteket. Mivel nagyjából emlékeztem az arányokra, nem keresgéltem tovább, épp a receptmánia oldalon lévőt készítettem. Először és utoljára! Ilyet csak az csináljon, aki szereti a nehéz, olajtól tocsogó fánkszerűséget. Nyersen megkóstoltam, az íze kellemes volt (akkor még bizakodtam), sütéssel együtt kb 10 perc alatt kész is, de 2 darab 200 forintos érmenagyságú fánkocska után le kellett küldenem egy feles törkölyt, hogy szétcsapassam az olajat a gyomromban…

Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró
10 dkg liszt
2 egész tojás
3 evőkanál házi vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
csipet só
olaj a sütéshez
vaníliás porcukor a tálaláshoz

A tojásokat habosra kevertem a cukorral és csipet sóval, belekevertem a túrót, majd a sütőporos lisztet. Teáskanál segítségével a forró olajba szaggattam, pár perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütöttem. Vaníliás porcukorral meghintve tálaltam.
”Farsang idején sok helyen sütnek fánkot. Próbálja ki ezt a különleges, de egyszerűen elkészíthető változatot” de csak akkor, ha az olajtól tucsogós fánkot szereti!
Magam részéről maradok a hagyományos fajtánál.