2010. február 13.

Nudli. Angyalbügyürű


Felénk így hívják. Prézli, az legyen rajta bőven, mellé híg sárgabarack lekvár, vagy tejföl. Van, hogy prézli helyett mákosan esszük, vaníliás porcukorral.

Hozzávalók:
fél kg krumpli
kb. 10 dkg liszt (a krumpli keményítőtartalmától függően)
1 tk olaj
1 db tojás
1 ek búzadara
5 dkg zsemlemorzsa (vagy darált mák)
csipet só
vaj, vagy olaj a zsemlemorzsa pirításhoz
porcukor vagy lekvár, esetleg tejföl

A krumplit megmosom és héjában megfőzöm. Még melegen meghámozom, lereszelem és hagyom kihűlni. Ha kihűlt hozzáadom a lisztet, teáskanálnyi olajat, csipet sót, a búzadarát és a tojást. Az egészet egynemű, sima tésztává összegyúrom, rövid ideig pihentetem. A tésztát belisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtom, majd késsel kisujjnyi darabokra vágom és megsodrom. Ha a tészta ragadna, a bügyürűket (nudlikat) egy kevés liszttel meghintem. Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzöm, ha feljöttek a víz felszínére, akkor még 1 percig forralom, szűrőkanállal kiveszem, lecsepegtetem, majd egy kevés vajon (vagy olajon) megpirított zsemlemorzsába (vagy darált mákba) forgatom. Híg házi baracklekvárral, vagy vaníliás porcukorral meghintve, tejföllel meglocsolva, melegen tálalom.