2010. január 11.

Zsályás sütőtökkel töltött óriáskagyló



Vacsorára készült és rendesen megosztotta a családot. Volt, aki azt mondta „nem rossz”, volt aki szó nélkül megette és volt aki rákérdezett, hogy „ugye holnap nem ez lesz?”.
Nekem nagyon ízlett, de a hetvenes korúaknak furcsa ez az ízvilág…

Hozzávalók:
óriáskagyló tészta (kagyló-, és étvágy nagyságtól függően fejenként 4-6 darab elegendő)
fél kg sütőtök
1 ek olívaolaj
250 g ricotta (vagy tehéntúró)
3 ek frissen reszelt parmezán
só és frissen őrölt bors
friss zsálya levelek
10 dkg vaj
2-3 gerezd fokhagyma
1 tojás
1 citrom reszelt héja és leve

A sütőtököt darabokra vágom, meglocsolom kevés olívaolajjal és forró sütőben 15-20 percig sütöm, majd kiveszem, kikaparom kanállal a húsát és hagyom hűlni. Közben a csomagoláson szereplő előírásnak megfelelően fogkeményre főzöm az óriáskagylókat
Egy tálban összekeverem a ricottát, parmezánt, frissen zúzott fokhagymát a tojással, sóval, borssal, a kihűlt sült tökkel és a reszelt citromhéjjal.
Betöltöm a keverékkel a kagylókat, egy kivajazott sütőtálba sorakoztatom, megszórom még kevés reszelt parmezánnal és kb 20-25 percig sütöm 200 fokos sütőben. Közben egy serpenyőben megolvasztom a vajat és kevergetve addig hevítem amíg aranybarna nem lesz, akkor hozzáadok legalább 10 zsálya levelet, és kissé ropogósra sütöm a barnított vajban. Elzárom a tüzet és friss citromlevet adok hozzá.
Tálaláskor kanalazok a kagylókra a meleg zsálya mártásból.

Donna Hay receptje inspirált.