2010. január 10.

Szendvicskenyér


Útravalónak készítettem, hogy ne az unalmas sajtos-sonkás szendvicset együk. Persze ebben is van sajt is, sonka is, virsli is, de sokkal jobban ízlett mint a „két szelet kenyér közé pakoljunk valamit” változat.


Hozzávalók:
600 gr liszt
240 ml tej
42 g friss élesztő (egy kocka)
100 ml olívaolaj
2 kk só
1 teáskanál cukor
6 db, enyhén füstölt, juhbélbe töltött virsli
6 szelet füstölt, főtt sonka
6 szelet sajt
1 ek (házi) ketchup
kevés őrölt rozmaring
1 tojás (a kenéshez)

Kelt tésztát készítek: a langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom duplájára kelni. Kiveszem a kelesztő tálból, elosztom a tésztát egyharmad-kétharmad részre. Az egyharmadot félre teszem, a kétharmadot még háromra osztom és lisztezett munkafelületen lehetőség szerint mindhármat téglalap alakúra nyújtom. Mindegyiket megkenem nagyon vékonyan ketchuppal (vagy paradicsomszósszal, mustárral, ki mivel szeretné), megszórom leheletnyi őrölt rozmaringgal és beterítem sonka, majd sajtszelettel és feltekerem, mint egy bejglit. Az egyharmad tésztát is kinyújtom, a közepére fektetek egymás mellé két tekercset úgy, hogy közrefognak egy virslit (illetve két, egymás folytatásában fektetett virslit). A harmadik tekercset ráhelyezem az alsó kettő tetejére, „megtámasztom” jobbról-balról egy-egy sor virslivel és ráhajtom az alsó, nagyobbik tésztalapot, mintegy „becsomagolom” a virslikkel körbebástyázott sajtos-sonkás tekercseket. A tészta végeit a kenyérkém alá igazítom és az egészet sütőpapíros tepsire teszem. (legközelebb inkább kalácsformába fogom sütni, mert kicsit lapos lett). Tojással megkenem és betolom a hideg sütőbe, a sütőt 200 fokra állítom, amíg az felmelegszik, a kenyérkém szépen megkel, majd 30-35 perc alatt meg is sül. Rácson hagyom kihűlni. Sülés közben kicsit "kinyílt", de valami isteni finom!

Egy román fórumról lestem a technikát