2010. január 14.

Máktorta narancslekvárral


Hozzávalók:
2 kisebb tojás
120 g cukor
60 g vaj
90 g darált mák
135 g finomliszt
300 g 20%-os tejföl
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
kevés citromlé és reszelt citromhéj
1 tk házi vanília esszencia

A sütőt 200 fokra előmelegítem, kimérem a lisztet, mákot, belekeverem a sütőport és szódabikarbónát.
A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáadom az olvasztott vajat és azzal is elkeverem, citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítem. Beleöntöm a száraz hozzávalókat, majd a tejfölt és jól elkeverem. Az előkészített (kivajazott, darált mákkal beszórt) sütőformába öntöm, elegyengetem, megütögetem, hogy ne maradjon levegős és betolom a 160 fokos sütőbe (a sütő ajtaját nem nyitom ki 20 percig) és 30 percig sütöm. Hagyom kicsit hűlni, kiborítom a formából és még langyosan, narancslekvárral tálalom.

Vanília fagylalttal sem veszne össze.