2010. január 14.

Máktorta narancslekvárral



Hozzávalók:
2 kisebb tojás
120 g cukor
60 g vaj
90 g darált mák
135 g finomliszt
300 g 20%-os tejföl
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 mokkáskanál sütőpor
kevés citromlé és reszelt citromhéj
1 tk házi vanília esszencia

A sütőt 200 fokra előmelegítem, kimérem a lisztet, mákot, belekeverem a sütőport és szódabikarbónát.
A tojásokat habosra keverem a cukorral, hozzáadom az olvasztott vajat és azzal is elkeverem, citromlével és reszelt citromhéjjal ízesítem. Beleöntöm a száraz hozzávalókat, majd a tejfölt és jól elkeverem. Az előkészített (kivajazott, darált mákkal beszórt) sütőformába öntöm, elegyengetem, megütögetem, hogy ne maradjon levegős és betolom a 160 fokos sütőbe (a sütő ajtaját nem nyitom ki 20 percig) és 30 percig sütöm. Hagyom kicsit hűlni, kiborítom a formából és még langyosan, narancslekvárral tálalom.

Vanília fagylalttal sem veszne össze.

13 megjegyzés:

pizarro írta...

jól néz ki :-)
vaníliával nekem mondjuk lehet, hogy jobban ízlene :-P

Doctor Pepper írta...

de klassz, tipikus pite-péntekes süti:)

és a kép is remek.

schteca írta...

Tényleg nagyon jó lehet és nagyon jó a kép! Sajna, nem vagyok egy sütős alkat, de ezt mindenképpen kipróbálom, mert a mák és narancslekvár is csábít! Majd bevallom, hogy sikerült.

Gabojsza írta...

Köszönöm szépen:-)
schteca, nem ördöngőség elkészíteni és biztosan ízleni fog! Várom a beszámolót:-)

Horasz írta...

Kérek szépen! Most...!

Gabojsza írta...

Van még, gyere!:-)

BeckZsu írta...

A máktortát én is szeretem, de főleg a párom fő kedvence. Narancslekvárral még nem próbáltuk, legközelebb ...

Ildikó írta...

Gabojsza!

Mekkora sütőformában sütötted?
Bronte

Gabojsza írta...

Tizennyolc centis kerek tortaformához való a fenti mennyiség.

timcsa írta...

Nagyobb 28 cm-es sütőformába, duplázhatom az adagokat szerinted?

timcsa írta...

...és akkor most 200 vagy 160 fokon süssem?

Gabojsza írta...

Timcsa, szerintem nyugodtan duplázd a mennyiséget, a tortaformát max. háromnegyedéig töltsd, mert a sütőpor-szódabikarbóna párosnak köszönhetően megnő. Ha a dupla mennyiség mégsem férne be a 28 cm-es formádba, a maradékot süsd ki pld. szuflé formákba, csinos kis egyszemélyes adagok lesznek:-) A sütőt 200 fokra melegítem elő, de amikor beteszem a tortát sülni, leveszem 160 fokra a hőmérsékletet, tehát 160 fokon sütöm.

timcsa írta...

...tényleg nem veszekednek a vanília fagyival.
Dupla adag pont jó egy 28 cm-es tortaformába. Kicsit sűrű lett, de jól állt neki, legalábbís így langyosan nagyon finom volt. Nagy sikert arattam vele.
Köszi a receptet, pont jókor is jött.
Majd teszek fel képet is a blogomra...ha esetleg meg akarod nézni :)