2010. január 4.

Klasszikus krumplifőzelék



Mától csak virtuálisan tudom megölelni Nagylányt, aki elrepült Spanyolországba és ott is marad nyár végéig. Vasárnap és ma is kívánsága szerint készült az ebéd, tegnap húslevest, sült csirke szárnyat és krokettet, desszertnek ananászos lepényeket kért, ma délre krumplifőzeléket fasírttal.

Hozzávalók:
1/2 kg krumpli
1 fej hagyma
1-2 ek olaj
3 babérlevél
fél mk só
1 mk édes fűszerpaprika
2 dl tejföl (20%)
1 ek étkezési keményítő

A hagymát aprítom és az olajon megdinsztelem. Ha már üveges, rászórom a pirospaprikát, elkeverem, rádobom a megtisztított felkockázott krumplit és babérlevéllel, sóval, meg annyi vízzel, ami éppen ellepi felteszem főni. A keményítőt a tejföllel simára keverem, amikor a krumpli megfőtt, a levéből veszek ki egy keveset és apránként a keményítős tejfölhöz adom. Amikor már forró a keverék, és elég híg, akkor beleöntöm a krumpliba, óvatosan összekeverem, felfőzöm és hagyom kellően sűrűsödni. Langyosan tálalom fasírttal, tükörtojással vagy (maradék) sülttel.

Jó utat Babám és nagyon vigyázz magadra! Gondolj majd rám, mikor már unod a friss tengeri herkentyűt, Szent Jakab kagylót, garnélát és halat:-)

Ha tetszik a recept, csatlakozz Gabojsza konyhája Facebook közösségéhez.