2010. január 3.

Fűszerkérges sertésszűz körtés rizspiláfos rétessel, roquefort mártással


Az évzáró vacsoránk meleg előétele és az egész menüsor talán legjobb fogása volt. A vacsorán nekem tálalták fel a legszebbre sütött szüzet (itt is, még egyszer, külön köszönet érte!), a reprodukció itthon is jól sikerült, egy ideje a kacsamellet és sertészűzet csak ActiFryban sütöm, mert így a végeredmény egyszerűen tökéletes!

Hozzávalók 4 főre:
2 sertés szűzpecsenye
1 csokor petrezselyemzöld
tengeri só és frissen őrölt színes bors
2 réteslap
100-120 g natúr, főtt rizs
1 nem túl lédús, érett körte (pld. Kiffer körte)
1 ágacska friss rozmaring
10 dkg roquefort (vagy más kéksajt)
2 dl tejszín
5 + 5 dkg vaj
1 tk méz
alufólia

Egy nappal korábban a sertés szüzet lehártyázom, hogy sülés közben a rajtamaradó hártyák ne húzzák össze a húst. Kiterítek szüzenként egy darab megfelelő méretű alufóliát (a grill fólia erre a legjobb, mert erős és nem szakad, amikor a végeit összetekerem), enyhén bekenem olívaolajjal és a sertésszűz hosszának megfelelő szélességben tekerek a beolajozott részre színes borsot és megszórom aprított petrezselyem zölddel. A szüzet gyengéden sózom (érdemes valami jóféle tengeri sót használni) és meghempergetem a petrezselymes-borsos ágyon, majd szorosan betekerem a fóliába, annak végeit szaloncukor-szerűen összetekerem és másnapig hagyom a hűtőben érlelődni (sütés előtt egy órával kiveszem a hűtőből, hogy ne sokkoljam a húst sütéskor).
A körtés rizspiláfos réteshez egy serpenyőben megolvasztom a vajat, karamellizálom rajta a mézet és átforgatom benne a kimagozott, nem túl nagy kockákra vágott körtét. Ha épp kezd puhulni, de még roppanós, megszórom kevés friss, aprított rozmaringgal, tekerek rá kevés borsot és hozzákeverem a natúr főtt rizst. Egyet-kettőt keverek rajta, majd leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Egy éppen csak nedves konyharuhára fektetek egy réteslapot, megkenem olvasztott vajjal, ráterítem a második réteslapot, egyik végébe, csíkba ráhalmozom a körtés rizstölteléket és a konyharuha segítségével feltekerem, végeit lezárom, sütőpapíros tepsire teszem, a tetejét megkenem olvasztott vajjal és 180 fokos sütőben szép pirosra sütöm.
Ha a sertésszűz sütőben készül, fóliástól egy mélyebb sütőtálba helyezve, legalább félig húslevesbe (alaplébe) merítve, 150 fokos sütőben 25-30 percig sül, de az ActiFry-ban sokkal egyszerűbb, eltávolítom a keverőkart, belehelyezem a fóliás szüzeket és 20 percen keresztül járatom a gépet (félidőben megcserélem és megfordítom a fóliás húsokat, hogy egyformán érje őket a hő). Tálalás előtt 5 percig pihentetem a húst, ez idő alatt egy serpenyőben felmelegítem a tejszínt, beleolvasztom a roquefort sajtot, borsozom és kevergetve hagyom mártás sűrűségűre forrni. Tálaláskor kihámozom a fóliából az illatos, omlós, szaftos szüzet, srégen felszeletelem, tányérra helyezem, mellé egy-két szelet rizspiláfos rétes, köré (alá) egy kis mártás és voilà! Puccos, finom, ünnepi.

Kókai Viktor konyhafőnök receptje szerint.