2009. április 30.

Medvehagymás spárgakenyér


Sokkal könnyebb textúrát képzeltem el ennek a „kenyérnek”, melyhez piskóta receptemet használtam alapul. Igencsak más lett, mint amire számítottam, de nagyon jó az íze!

Hozzávalók:
6 csapott ek liszt
6 tojás
12 szál zöld spárga
pár levél medvehagyma, aprítva
só, frissen őrölt bors
1 gerezd fokhagyma, zúzva
provence-i fűszerkeverék

Szétválasztom a tojásokat, a fehérjét habbá verem, egyenként hozzákeverem a sárgáját, kanalanként hozzáadom a lisztet, végül belekeverem az aprított medvehagymát és a fűszereket. Szilikon formába (vagy kivajazott, kilisztezett sütőformába) öntöm a masszát, belehelyezem az előzetesen megmosott, fás végétől megszabadított, lisztbe hempergetett zöld spárgasípokat. 180 fokos sütőben 45 percig sütöm, rácsra fektetve kihűtöm, szeletelve tálalom. Hajszál vékonyra szeletelt füstölt-szárított sonkával és koktélparadicsommal valami isteni!

2009. április 29.

2 in 1: grillezett spárga csirkemell fogságában


Könnyű spárgavacsora, hozzá egy pohár fehérbor és szélcsendes időben lehet akár a teraszon enni, közben gyönyörködni a naplementében.

Hozzávalók 2 főre:
2 fél csirkemell filé
só, frissen őrölt bors
1 ek olvasztott vaj
1 mk só
1 ek cukor
csirkemell szeletenként 3 fehér spárgasíp
hústű

A csirkemell filé darabokat klopfolom, sóval, borssal fűszerezem, minden szeletbe fektetek 3 (sós, cukros vízben 5 percig párolt) spárgasípot, feltekerem, hústűvel rögzítem. A csomagokat olvasztott vajjal megkenem, tűzálló tálba helyezem és előmelegített sütőbe 30 perc alatt megsütöm - grillezem. Tálalás előtt eltávolítom a hústűket. Tejszínes gombamártással és salátával tálalom.

2009. április 28.

Zöldspárga sörtésztában, medvehagymás mártogatóssal


Ritkán sütök bő olajban, de ezt nem bántam meg, mert igazán jól sikerült ebéd volt. Spárgát és gombát merítettem sörtésztába, amit jó fűszeresre készítettem. A medvehagymás mártogatós üdesége csak feltette az i-re a pontot.


Hozzávalók:

1 köteg (fél kg) zsenge zöldspárga

2 tojás

3 ek étkezési keményítő

3 ek liszt

2 dl világos sör

só, frissen őrölt bors

frissen reszelt citromhéj

1 tk mustár

1 mk házi fűszersó (vagy provence-i fűszerkeverék)

½ mk granulált fokhagyma

a sütéshez olaj

a mártogatóshoz:

2 dl (házi)majonéz

1 dl tejföl

fél citrom leve és reszelt héja

2 ek aprított medvehagyma levél, vagy snidling

frissen őrölt bors

1 mk magos mustár


A mártogatóssal kezdem: összekeverem a hozzávalóit, mert jó, ha áll egy kicsit.

Megmosom a spárgát, levágom a fás végét. Összeállítom a sörtésztát: az étkezési keményítőt csomómentesre keverem a tojássárgájával és a sörrel, a tojásfehérjékből kemény habot verek, ezt is a tésztához keverem. Fűszerezem sóval, borssal, mustárral, fokhagymával, fűszersóval és citromhéjjal. Belemártom a spárgasípokat, majd kisütöm pár perc alatt a forró olajba. Papírtörlővel bélelt tálra szedem és a langyos sütőben tartom melegen, míg minden spárgát kisütök.

A maradék sörtésztába barna csiperkét bundáztam.

A mártogatóssal, zöldsalátával és egy pohár jéghideg sörrel tálalom.

Segítfüzet


Pár hete lázban égtünk a Segítsüti akcióban, 25 gasztroblogger anyuka összefogásával sütiárverést tartottunk a Lea anyaotthon megsegítésére. A sütilicit receptjeit Fűszeres Eszter ötlete alapján egy kis füzetbe gyűjtöttük, hogy legyen egy kis emlékünk erről az akcióról.

A szerkesztés-tervezés-dizájn a lilahangya-család érdeme, hála nekik, nagyon szép munkát végeztek, a korrektúrát Tintaleves Eszter vállalta, a nyomdát VKOrsi szervezte, Dolce Vita segédkezett technikai információkkal és Nemisbéka, aki az egész akciót kitalálta és levezényelte. (a címlapon és a hátoldalon szereplő puszilnivaló combocska és kiskéz az Ő kislányáé:-))
Mi, a többiek pedig rengeteg észrevétellel, javaslattal, nehezítettük és segítettük az alkotó csapat munkáját, mely igazi, összehangolt csapatmunka volt.

Az A5-ös méretű füzetkéből 500 darab készül el jövő hétre. Ebből jut egy példány a Leának, egy-egy példány valamennyi nyertesnek, vigaszágasnak, résztvevő gasztroanyának, illetve azoknak, akik csak úgy hozzájárultak a célunk megvalósulásához. Az előállítási költségeket négyen nagyjából összeadták, majd a résztvevő gasztrobloggerek a saját példányunkon felül kértünk még pluszpéldányokat, immár a Leának nyújtott anyagi támogatásért cserébe. Jelenleg 228 Segítsüti receptfüzet várja gazdáját, amit felajánlunk a Kedves Olvasóknak, azoknak, akik esetleg nem nyertek a liciten vagy lemaradtak az akcióról, netán fogyókúráznak :), de még szívesen segítenék egy szerény (500 forintos) összeggel a célunkat.

Aki szeretne Segítfüzetet, jelezze kommentben a Segítsüti akció saját blogján, hogy egy helyen lássuk, hány példány maradt még. A kis támogatást a Lea Otthon számlájára (10702105-47120804-51100005 (CIB Bank) ) kellene befizetni vagy átutalni, az átvétel megszervezése érdekében pedig Nemisbékával felvenni a kapcsolatot e-mailben (nemisbeka kukac index pont hu vagy nemisbeka kukac yahoo pont com címen).

Medvehagymás spargelloni


Ötletes és naaagyon finom. Az eredeti képen így nézett ki,
bár kötve hiszem, hogyha annyi szószt öntök rá, hogy a spárga és a canelloni is látható legyen, képes a tészta teljesen megpuhulni, de istenem, egy magazinban az a cél, hogy étvágygerjesztő legyen, mert ha a saját képemet nézegetem, nem biztos, hogy rohanok a konyhába elkészíteni. Pedig érdemes!

Hozzávalók:
egy kivajazott sütőtál
annyi canneloni tészta, amennyi elfér 1 sorban a sütőtálba
minden canelloniba 1-1 fehér spárgasíp
ugyanannyi szelet füstölt, főtt sonka
1 db 400 g-os hámozott paradicsom konzerv
fél csokor medvehagyma (vagy 1 fej vöröshagyma)
3 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
2 dl tejszín
1 marék friss bazsalikom
1 doboz mini mozzarella
só és frissen őrölt bors

A spárgát megmosom, ha szükséges meghámozom, fás végénél méretre vágom, akkorára, hogy elférjen a sütőtálba. Minden spárgasípot körültekerek egy sonkaszelettel és betolom egy-egy cannelloniba, majd a kivajazott tűzálló tálba fektetem. Elkészítem a szószt: az olivaolajon megfuttatom az aprított medvehagymát (vagy üvegesre párolom a vöröshagymát), hozzáadom a zúzott fokhagymát, amikor megérzem az illatát, ráöntöm a hámozott paradicsom konzervet. A falapátom élével felaprítom a paradicsom darabokat, sózom, borsozom, majd ha már forr, hozzáadom a tejszínt. Szórok bele aprított bazsalikomot és addig forralom folyamatos kevergetés mellett, míg kicsit besűrűsödik.
A szószt a töltött cannellonira öntöm és a 170 fokos sütőben 20 percig sütöm. Kiveszem és megpöttyözöm a mini mozzarellával, visszatolom a sütőbe és sütöm még 10 percig. Egy pohár hűs rozéval maga a mennyország:-)

essen&trinken/2007

2009. április 27.

Avokádós, medvehagymás csirkemell


-->
Az avokádó több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványi anyagot tartalmaz, jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin mellett. Olaja - összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, sok káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális. Nagyon tápláló, értékes terméshúsát leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, én mostanig leginkább guacamolét készítettem belőle.
Ma gondoltam egy merészet és csirkemellbe töltöttem a tehéntúróval és medvehagymával összekevert avokádóhúst. Nagyon finom ebédünk volt!

Hozzávalók 2 főre:
2 fél csirkemell filé
1 avokádó
100 g tehéntúró
1 marék medvehagyma levél
só, frissen őrölt bors
1 ek olvasztott vaj
1 csésze finom (házi) zsemlemorzsa
2 ek szezámmag
köretnek spárga

A csirkemell filé darabokat kiklopfolom, így kapok két bébielefántfül nagyságú szeletet. Az avokádót kettészelem, megszabadítom a magjától, meghámozom és a húsát apróra vágom, majd összekeverem a tehéntúróval, sóval, borssal és aprított medvehagyma levelekkel. A sóval, borssal fűszerezett csirkemell szeletekre rákenem a kencét, feltekerem, hústűvel rögzítem. Egy mélytányérba teszem a zsemlemorzsát, hozzáadok egy ek szezámmagot. A csirkemell tekercseket előbb olvasztott vajba, majd a zsemlemorzsába hempergetem. Tűzálló tálba helyezem és előmelegített sütőbe 30 perc alatt megsütöm. Tálalás előtt eltávolítom a hústűket. Párolt spárgával és sült krumplival ettük.
Csak annyit készítsünk, amennyi elfogy, mert az avokádó a hőkezelés hatására pár óra elteltével megkeseredik.

Narancsos málé keksz


Sosem gondoltam volna, hogy az édes málé tortámnak ekkora sikere lesz, ezért folytatom a sort egy édes málé keksszel, melynek receptjét Laura blogján találtam. Egyszerű, gyorsan kész és nagyon, nagyon finom.

Hozzávalók:
240 g kukoricadara
200 g fehérliszt
140 g porcukor
250 g puha vaj
1 tojás
reszelt citrom és narancshéj
1 tk vanília kivonat
1 mk narancskivonat

A hozzávalókat összekevertem és mivel nem volt türelmem kivárni, hogy a puha vajtól lágy massza megdermedjen, egyszerűen habzsákba töltöttem és sütőpapíros tepsire halmocskákat nyomtam. 180 fokra előmelegített sütőben sültek 12 percig. Illatos, ropogós, jó kis keksz, legközelebb megszórom jégcukorral, vagy csokival.

2009. április 26.

Nyertem!

Most érkezett a hír, hogy egyike vagyok a három nyertesnek a Pécsi Borozó medvehagymás pályázatán. A legjobb medvehagymás „gyorskaja” lett a csülkös, medvehagymás bucim:-)


Jutalmam az Orfűi medvehagyma kincseskönyv Nagy Bandó András szerkesztésében és egy Pécsi Borozó klubtagság, egyéves előfizetéssel, ajándék borral. Köszönöm és gratulálok a másik 2 nyertesnek: Beatbull kollégának és Agócs Írisznek!


Az eredményhirdetés itt olvasható.

KK, avagy mitől füstölt ma reggel a konyhám…


Konyhai kudarcaim, újabb fejezet: gondoltam készítek reggelire spárgás, camembert sajtos batyut, már el is képzeltem, milyen isteni lesz a zöldspárga íze, belesüppedve az olvadozó camembert sajtba, mindez leveles tésztába zárva, hmmmm….

Hozzá is láttam, de elkövettem egy kapitális hibát, vízszintesen elfeleztem a sajtkorongokat, mert túl magasnak (és töménynek) találtam egy egész sajtot egy batyuba zárva. Így a spárga tényleg belesüppedt, de nincs az a tészta, amiből egy felvágott camembert zsírtartalma ne tudna távozni sülés közben…kb negyed óra múlva már füstölt az egész, akkor hagyta abba, mikor a batyuimat rácsra költöztettem, a lecsöpögő zsírt meg vizes tepsibe fogtam, így már nem füstölt. A végeredmény persze ízre nem okozott csalódást, csak a batyuk voltak jóval laposabbak, mint sütés előtt.

Hozzávalók:
1 csomag friss leveles tészta
batyunként fél camembert sajt és 1 síp zöldspárga
frissen őrölt bors

A leveles tésztát kinyújtom, a camembert korongtól nagyobb négyzetekre vágom. A tésztanégyzet közepére fektettem a vízszintesen elfelezett sajtkorongot (vágott felével felfelé), belenyomkodom a centis darabokra aprított spárgát és tekerek rá borsot. Befedem egy másik tésztalappal, a széleket megkenem tojással és körbetekerem, odafigyelve, hogy az olvadt sajt sehol ne tudjon kifolyni (a zsírja bizony kifolyik…). A batyukat megkenem kevés tejjel elkevert tojássárgájával és legközelebb sütőráccsal bélelt tepsire rakom, a tepsibe öntök kevés vizet, hogy a kisülő zsírtól ne füstöljön az egész konyha, majd 220 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt megsütöm.

Eszter is csinált hasonlót (bár az ő konyhája biztosan nem füstölt:-)).

2009. április 25.

Tagliatelle spárgával és gombával


„doboz” szülte ebéd, abból, ami épen volt, de minden várakozást felülmúlt. Ízek kavalkádja. Abbahagyhatatlan!

Hozzávalók 2 főre:
200 g tagliatelle
6-8 vékony szelet bacon
10 szál zsenge zöld spárga
25 dkg barna csiperke
2 kis fej vöröshagyma, vagy 4-5 szál újhagyma, vagy maréknyi medvehagyma
2 dl tejszín
só, frissen őrölt bors
kevés majoránna és oregánó
10 dkg natúr sajtkrém
1-2 ek frissen reszelt parmezán

A tésztát enyhén sós vízben „al dente”-re főzöm. Egy serpenyőben pirosra, de nem ropogósra sütöm a bacont, majd hozzáadom a durvára darabolt hagymát és megdinsztelem. Ha már üveges, hozzádobom a negyedelt, kisfejű barna csiperkét, a megmosott, fás végétől megszabadított, ferdén (centis darabokra) aprított zöld spárgát és felöntöm a tejszínnel. Tekerek rá borsot, fűszerezem és pár percig rotyogtatom, míg a gomba és a spárga megpárolódik, de még picit roppanós. Belekeverem a sajtkrémet, hagyom felolvadni. Hozzáadom a kifőtt tésztát, majd 1-2 percig kevergetem, ezalatt a tészta magába szívja az ízes mártást. Megkóstolom, ha kell sózom és tálalok. A tányérban frissen reszelt parmezánnal koronázom.

2009. április 24.

Cukkini torta


Ha nem tortaformában sütöm, lepénynek hívnám. Könnyű pénteki ebéd, akár menetközben, kocsiban is fogyasztható:-)

Hozzávalók:
1 csokor újhagyma, aprítva
2 kis fej vöröshagyma, aprítva
3 gerezd fokhagyma
3 saláta cukkini
3 db sárgarépa, reszelve
10 dkg füstölt sajt, apró kockákra vágva
3 tojás
só, frissen őrölt bors
1 kk szárított morzsolt majoránna
4 evőkanál pille pehely kukoricából (nem corn flakes!) vagy zsemlemorzsa
kb 10 dkg füstölt, főtt sonka, nagyon kis kockákra vágva

Egy keverőtálba durvára reszelem a cukkinit, a sárgarépát és jól összekeverem az összes többi hozzávalóval. Sózom, tekerek rá borsot, fűszerezem majoránnával, majd újabb keverés és egy szilikon tortaformába (vagy kivajazott, zsemlemorzsával megszórt sütőformába), előmelegített (170 fokos) sütőben sütöm kb 30 percig. Köretnek is jó lehet, most önálló ételként ettük egy (majdnem) húsmentes napon.

A lencsetorta ötlete alapján készült.

2009. április 23.

Tonhalas pite


A tegezős áruházban jártam tegnap, abban, amelyről Mirelle írt. Szerencsére sikerült fékeznem magam a vásárlásban, azt vettem meg, amiért mentem, na jó, azért egy mini piteforma becsúszott…de hát olyan szép! Ma reggel fel is avattam, egy tonhalas pitével.


Az étteremben újra fém evőeszközzel lehet enni, teljesen kultúrált a légkör, a húsgombócok minőségéről nyilatkozni nem tudok, mert annyira nem voltam éhes, hogy a 10 darabos adagot bevállaljam, ellenben ettem egy gyerekmenüt, ami épp elég volt méretben, ízben meg teljesen korrekt (párolt bébirépa, zöldborsó és bébikukorica - jó állagú, nem agyonfőzött - erre egy párolt-sült csirke felsőcomb filé + 2 dl narancslé, mindez 290 (!) magyar pénzért). Csábítóan néztek ki a sütemények, de némelyik brutális adag, most az kimaradt, de még mindig jó a kávéjuk és még mindig ingyen van a Family kártyásoknak:-)


De vissza a tonhalas pitémhez:

Hozzávalók:

1 csomag friss leveles tészta

2 konzerv aprított tonhal

1 kis fej hagyma

fél csokor medvehagyma

fél citrom leve

2 dl tejszín

3 tojás

fél kg tehéntúró

só, frissen őrölt bors

fekete, magozott olajbogyó


A leveles tésztát kiterítem, lefejtem a sütőpapírról, amin árulják és kibélelek vele egy nagy és az új, pici piteformámat. A forma széleit körbevágom (a tésztafelesleget levágom), ráhelyezem az előbb említett sütőpapírt és beleszórom a vakon sütésre használt borsómat. A 200 fokos, előmelegített sütőben 10 percig elősütöm a tésztát, így biztosítva, hogy az alja ne legyen „szalonnás”. Közben elkészítem a tonhalas tölteléket. Nem rajongok különösen az aprított tonhal konzervért, de ebbe a pitébe ez is tökéletesen megfelel, felbontás után szűrőbe lecsöpögtem. Egy keverőtálban egyneműsítem a túrót, tonhalat, aprított vöröshagymát és medvehagymát, citromlevet, tejszínt és tojást, fűszerezem, majd beleöntöm az elősütött pite tésztákba és kipöttyözöm magozott, fekete olajbogyóval. 25 percig sül a 180 fokos sütőben.

Hidegen talán még jobb, mint langyosan.

2009. április 21.

Sonkás zöldspárga kapribogyós csirkemellel


Hurrá, indul a spárgaszezon!
Az elkövetkező időszakban majd spárgát spárgával eszünk, kihasználva az idény minden pillanatát! Rengeteg ötletem van és a beszerzési hely is kialakulóban, hogy ne járjak úgy, mint szombaton, amikor a Kiskőrösön csomagolt spárgát megvettem Kecskeméten, majd visszahoztam Kiskőrösre…

Hozzávalók 2 személyre:
2 fél csirkemell filé
2 ek (házi) zsemlemorzsa
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kapribogyó
nagyszemű tengeri só, frissen őrölt bors
fél kg zöldspárga
10 dkg feketeerdei sonka
1 ek vaj

A spárgát megmosom, fás végét levágom, a tésztafőző edényben állítva, enyhén cukros vízben 5-8 percig párolom, majd kiszedem és egy-egy szelet leheletvékony feketeerdei sonkával körbetekerem. A csirkemellet sózom, borsozom, rátesszem a kapribogyót, a gyufaszálra aprított fokhagymát, majd kiklopfolom, nem nagyon, csak annyira, hogy lazuljanak a rostok és belemélyedjen a kapribogyó és fokhagyma. Sózni óvatosan érdemes, mert a kapribogyó elég sós, de frissen őrölt borsot tekerek rá bátran. Megszórom zsemlemorzsával és forró serpenyőben, kevés vajon pár perc alatt megsütöm. Mikor a hús elkészült, kiszedem és melegen tartom (egy meleg tányérra rakom és alufóliával letakarom, így nem szárad ki és meleg marad). A serpenyőben visszamaradt ízes zsiradékon átmelegítem a sonkás spárgát, pár perc az egész és már tálalok is. A Drágámnak is nagyon ízlett, pedig tartottam tőle, hogy a kapribogyós cucc nem lesz nyerő nála…

A kapribogyós csirkemell Kovács Lázár receptje.

2009. április 20.

Késő esti baguette


Kettesben töltött este vacsorájára, a legfinomabb eredetvédett francia vaj és vörösbor kíséretére készült.


Hozzávalók:

fél kg finomliszt (BL 55)

2 tk búzasikér

2,5 dkg friss élesztő

2 kk só

3 dl meleg víz

1 marék fekete, magozott olajbogyó, aprítva

1 marék szárított paradicsom, aprítva


A lisztet a mikróban átmelegítem, majd átszitálom, hozzáadom a sikért, a sót és a meleg vízben elkevert élesztőt. A dagasztógéppel egyneművé keverem. Másfél óráig hagyom kelni, majd lisztes deszkára borítom, 3 egyenlő részre osztom. Egyik részébe a szárított paradicsomot, a másikba a olajbogyót gyúrom, a harmadikat üresen hagyom Életem Párja kérésére. Hosszúkás kenyérkéket formázok, kicsit meg is tekerem a tésztát és sütőpapíros tepsire helyezem. Ferde bevágásokat ejtek a tetejükön, tiszta konyharuhával letakarva még fél órát hagyom kelni, addig a sütőt 230 fokra melegítem. A sütő aljába teszek egy tepsi vizet és a baguetteket megkenem sós vízzel, majd betolom a forró sütőbe. 15 percenként kétszer átkenem a sós vízzel, majd szép pirosra sütöm.

Drága barátnőmtől kapott francia vajjal, (mely azonnal ráolvadt) élveztük életem első baguette-jét. Mennyei, ropogós és csupa héj!


Mirelle receptje alapján.

Lételemünk, a grillezés (VKF! XXIV.)

Sok minden eszembe jutott a VKF! e havi témája kapcsán, mert sok kedves konyhai kütyüm, edényem, tárgyam van, régi is, új is. Ott van a több, mint 100 éves fafiókos borsdaráló, melyre ha ránézek, mindig a Mamát látom, ahogy ül a konyhai sámlin és tekeri, tekeri rendületlenül, üríti a fiókját és újratölt, majd tekeri tovább, darálja a borsot a másnapi disznóvágásra...vagy a Dédnagymamám örökségéből származó monogramos tányérkészlet, mely már jócskán hiányos, ám nagy becsben van tartva, vagy az anyai nagymamám által szőtt konyharuhák, melyekbe burkolom az alig kihűlt, friss kenyereimet…De ott van kedvenc konyhai segédem, vagy kedvenc reszelőm, meg a szuperéles, már nagykorú Dick késeim, melyeket semmiért sem adnám cserébe…
Ám minden kütyü közül a legbüszkébb arra a szerkezetre vagyok, amit Életem Párja tervezett és épített gyerekkori barátjával és ami minden kerti party alapeleme, már ha nem csak bográcsos szerepel a menüben:-)


A története régen kezdődött. A grillezés szokását Erdélyből hoztuk, hamar megkedvelték barátaink is. A társaság egyre nagyobb lett és egyre több lett a hús is, ami egy-egy ilyen alkalommal sütésre várt Életem Párja közreműködésével - mert a grillezés, az ugye férfi munka.- 2 -3 éve már azon törte a fejét, hogy lehetne „gépesíteni” a dolgot, mert sokkal kellemesebb sörrel a kézben, a barátokkal beszélgetve kivárni a pillanatot, amikor elkészült a husi, mint kézzel forgatni, lesni, hogy ne égjen meg (főleg sötétben). Előbb csak csirkesütő szerkezetet alkotott, aztán sok-sok tervezéssel (és sörözéssel) eltöltött óra eredményeként megszületett a ma már szabadalmaztatott GrillDob®.
A Drágám szeret nagyban gondolkodni, multifunkciós mobil grillkonyhát alkotott: a rácson süthetők a szelet húsok, zöldségek, gyümölcsök, a grill tengelyen egész csirke (akár 5 darab), vagy egész nyúl, malac comb, vagy nagyobb húsok. A dob részén saslik, csirkecomb vagy szárny (egyszerre akár 120 darab), de van gyros sütő eleme is. 12 voltos kis zselés aksi működteti, ha kell, akár 20 órán keresztül. Kb 2 óra alatt, faszénparázs felett, mire mindenki rendesen megéhezik, kényelmesen elkészül a grill menü, egy nagyobb társaságnak is. Minden eleme rozsdamentes acélból készült és arasznyi magasra összehajtható, egy normál kocsi csomagtartójába simán belefér és bárhól felállítható:-)

A recept hozzávalói:
egy jó társaság
egy mobil grillkonyha
tetszés szerint bepácolt, fűszerezett húsok, zöldségek (gyümölcsök)
faszén, vagy grillbrikett
120 perc
hideg sör és jóféle borok, jéghideg szóda
frissen sült házi kenyér és muzsdéj.

Férjhez menni tudni kell:-)))

Köszönöm „saját levében” izgalmas játékát!

Mángold a négyzeten


A mángold nem más, mint luxus spenót, némi spárgás beütéssel. Leveleiből általában főzeléket készítenek, a levélnyeleket a spárgához hasonlóan használják fel. A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz, tehát naaagyon egészséges. És még finom is! Hallal kombinálva egyenesen fantasztikus.


Mángoldlevélben sült hal paradicsomos, kecskesajtos mángoldtortácskával


Hozzávalók:

fél kg tengeri halfilé

egy csomó mángoldlevél (kb 600 g)

2-3 ek olivaolaj

2 paradicsom

3 gerezd fokhagyma

pár csepp citromlé

maréknyi friss bazsalikom

maréknyi dió

10-15 dkg reszelt érlelt kecskesajt

kevés só és frissen őrölt bors


A mángold leveleket alaposan megmosom, levágom a levélnyélről és egy kivajazott sütőtálba megágyazok a felével a sóval, borssal, pár csepp citromlével és zúzott fokhagymával ízesített halfilé daraboknak. Gondosan betakarom a halat a maradék mángold levelekkel és 160 fokos sütőben sütöm 20 percig. Közben a mángold levél nyeleket 3 cm-es darabokra vágom, megszórom sóval, kevés borssal és egy serpenyőben, kevés vajon (kevés rozé bor hozzáadásával) megpárolom. Amikor megpuhult, egyszemélyes, kivajazott tűzálló tálkákba terítem. A paradicsomot 10 másodpercre forrásba lévő vízbe dobom, kiszedem és jéghideg vízbe lehűtöm, majd lehúzom a héját és maréknyi bazsalikommal és dióval összeturmixolom, ráöntöm a mángoldra. (Ha ez a paradicsomhámozósdi túl macerás, előkapok egy hámozott paradicsom konzervet és azzal dolgozok, bár annak csak a felére van szükség!) A tetejét megszórom reszelt érlelt kecskesajttal és előmelegített sütőbe tolom annyi időre, hogy a sajt ráolvadjon. A mángold levélbe ágyazott sült hallal tálalom. Mennyei!

2009. április 19.

Húsvéti bárányragum


Ma van az ortodox Húsvét, így ünnepi bárányebédet ültünk és mivel múlt héten sült és töltött bárány volt, ma egy tavaszias ragut készítettem.

Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg csont nélküli báránylapocka
2 újhagyma
6 kis fej lilahagyma
8 sárgarépa
1 nagy fej vajrépa
fél kg zöldspárga
8 kis szem burgonya
bazsalikom, kakukkfű
10 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
1 dl száraz, nem túl savas fehérbor
frissen őrölt bors
nagy szemű (Maldon) tengeri só

A bárányhúst lehártyázom, kb 1,5-2 cm-es kockákra vágom. Az olivaolajat felforrósítom egy nagy serpenyőben, és két menetben megpirítom benne a húsdarabokat minden oldalról, így bezáródnak a pórusai. Azért két menetben, mert egyszerre túl sok lenne a hús a serpenyőben és a húskockák nem pirulnának, hanem levet eresztenének és nekem most nem ez a célom.
Amikor megpirultak a húskockák, lecsöpögtetem, kiszedem egy tányérra és szórok rá nagy szemű tengeri sót, meg frissen őrölt borsot.
Közben meghámozom a hagymát, megtisztítom a krumplit, sárgarépát, fokhagymát és a vajrépát, nem túl apróra felkockázom, a fokhagymát vékonyra szeletelem. A serpenyőben visszamaradt ízes zsiradékon megpirítom a hagymát, majd hozzáadom a sárgarépát, a vajrépát és a fokhagymát, majd a fűszereket. Az egészet kevergetve átpirítom. Amikor a zöldségek megpirultak, összekeverem a félretett hússal és a krumpli kockákkal, sütőtálba költöztetem az egészet. Meglocsolom a borral, kevés vízzel és fóliával letakarva betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével hozzáadom a 2-3 centis darabokra vágott zöld spárgát és ezzel sütöm készre. Zöldsalátával mennyei, ünnepi ebéd.

Hristos a înviat!

2009. április 17.

Mediterrán ízek


Paradicsom, bazsalikom, oregánó, oliva és kecskesajt: a legjobb előétel, ami az utóbbi időben készült a konyhámban.

Hozzávalók:
1 konzerv hámozott, aprított paradicsom
4 tojás
1 ek olivaolaj
2 marék fekete, magozott olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
90 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 g fehérliszt
1 ek morzsolt oregano
1 marék friss bazsalikomlevél
250 g ricotta (én házi tehéntúrót használtam)
125 g natúr kecskesajtkrém
2 ek natúr joghurt (ha kell)
só, frissen őrölt bors

A hámozott paradicsomot egy gyorsforralóba elkezdem forralni az olivaolajjal, zúzott fokhagymával és aprított bazsalikommal, lassú tűzön kb tíz perc alatt hagyom kicsit besűrűsödni, majd borsozom és összekeverem a szeletelt olajbogyóval. Hűlni hagyom.
Közben simára keverek 3 tojást a teljes kiőrlésű liszttel, sózom, borsozom és belekeverem az olajbogyós paradicsomszószt.

Egy másik keverőtálban simára keverem a túrót, kecske sajtkrémet, 1 tojást és 20 g lisztet, fűszerezem sóval, borssal, oregánóval. Ha túl sűrű lenne a massza, 1-2 ek joghurttal lazítom.
Egy szilikon tortaformába (ennek hiányában kivajazott, kilisztezett formába vagy tepsibe) öntöm a paradicsomos masszát, helyenként belekanalazok a túrós kencéből, majd villával kicsit összekeverem (márványozom).
200 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütöm, hagyom kihűlni, akkor szeletelem. Ruccola salátával, olajbogyóval tálalom.

Innen a recept.

Sonkás táska


Untuk már a húsvéti főtt sonkát, leveles tésztában végezte. Pillanatok alatt:-)


Hozzávalók:

egy csomag friss leveles tészta

kb 20 dkg füstölt, főtt sonka

2 fej lilahagyma

5 dkg vaj

frissen őrölt bors

kb 20 dkg reszelt sajt

1 tojás


Általában fagyasztott leveles tésztát tartok itthon, de most frisset vettem, mert azonnal akartam használni. Bevallom, nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, gyönyörűen szétváltak a rétegek, az íze is remek, picit édeskés, ami különösen tetszett a sós töltelékkel.

A sonkát és a hagymát apróra vágtam és 5 dkg vajon megpirítottam, borsoztam, majd levettem a tűzről és belekevertem a reszelt sajtot, mely mind-mind maradék volt, vagy négy féle.

A leveles tésztát kiterítettem, négyzetekre vágtam, a széleit megkentem felvert tojással (ragasztó gyanánt), mindegyik négyzetbe kanalaztam a hagymás-sajtos-sonkás töltelékből, majd háromszögekre hajtottam, villával lenyomkodtam a széleit. Megkentem felvert tojással a tetejüket és 220 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin szép pirosra sütöttem.

2009. április 14.

Megetetlek!


Miért van az, hogy ha valaminek csak ici-picit gyorséttermi kaja kinézete van, úgy buknak rá a gyerekek, mint a mézre?


Hát rajtam nem múlik, ha kell, tortilla tekercsbe csomagolom azt a maradék sültet, amire önmagában már rá sem akarnak nézni, és még egy rakás zöldséget is megetetek velük a tortilla ápoló takarásában:-)


Szóval, némi maradék sültet apróra darabolok uborkával, paradicsommal együtt.

Fejenként 1-2 (készen vásárolt) tortillát megkenek kevés majonézzel, beborítom medvehagyma levelekkel és megszórom a sülthús – uborka – paradicsom kockákkal, majd feltekerem és tálalom éhes gyerekeimnek, akik 10 perccel korábban mereven elzárkóztak a maradék sült késsel-villával való elfogyasztása elől, most meg boldogan eszik ugyanazt, jó sok zöldséggel körítve, csak épp kézzel, elégedett hümmögések közepette…

2009. április 12.

Csülkös, medvehagymás buci


Nagylány kirándulni ment és olyan útravalót készítettem neki, ami könnyen ehető akár menetközben, laktató de nem szendvics. Húsvét utáni sonka maradék hasznosítására sem utolsó. Nálam most füstölt, főtt csülökkel készült és használtam a tésztájához (olaj helyett) abból a kacsazsírból, amiben húst konfitáltam medvehagymával és amiben az isteni ízű, sült medvehagymát beleturmixoltam.

Hozzávalók 6 bucihoz:
fél kg liszt
250 ml tej
2 kisebb tojás
25 g friss élesztő
1 mk só
1 mk cukor
fél dl medvehagymás kacsazsír (vagy olaj)
a kenéshez 5 dkg vaj
a tetejére szezámmag, mák vagy egyéb magvak + kevés tejjel elkevert tojássárgája
1 füstölt, főtt csülök sovány részei, kis kockákra vágva

Felfuttatom az élesztőt cukros, langyos tejbe, hozzáadom a liszthez, egyenként elkeverem a tojásokkal és belekeverem a medvehagymás kacsazsírt. Egy lágy tésztát gyúrok, hagyom meleg helyen egy órát kelni. A nyújtófelületet beolajozom és kinyújtom a tésztát egy minél nagyobb téglalapra. Olvasztott vajjal megkenem, rászórom a csülök kockákat, feltekerem és 2 centi vastagra szeletelem. A csigaszerű szeleteket körbe pakolom a kerámia tálakba (vagy kivajazott tortaformába, sütőformába, kinek, mi van), félórát meleg helyen pihentetem, majd megkenem a tetejét kis tejjel elkevert tojássárgájával, megszórom (szezám)maggal. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütöm.
Erős önmegtartóztatással van rá esély, hogy ne fogyjon el még melegen...

Kellemes Ünnepeket!


Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak és bloggertársamnak!

2009. április 8.

Tökmagolajos krumplisaláta



Bármilyen sült hús finom körete, nálunk hagyományosan a húsvéti báránysültet, illetve a töltött bárányt kíséri. A tökmagolajos változat az őrségi kirándulásból hozott tökmagolajjal sokkal jobban ízlik, mint a hagyományos (napraforgó olajos) változat. Anyai dédnagymamám is tökmagolajjal készítette.

Hozzávalók fejenként:
2 kisebb, vagy 1 nagyobb krumpli
1-2 főtt tojás (legjobb az, ami a húsvéti sonkával együtt főtt)
1 csokor újhagyma, vagy kis fej lilahagyma, de póréval is finom
pár szem fekete, magozott olajbogyó
tökmagolaj
1 ek tárkonyos ecet
frissen őrölt bors

A krumplit héjában, enyhén sós vízben megfőzöm. Meghámozom, felszeletelem, hozzá aprítom a főtt tojásokat, a hagymát. Megszórom sóval, borssal, löttyintek rá kevés tárkonyos ecetet, kicsit több tökmagolajat, összekeverem és érlelem a hűtőben pár órát. Nagyon finom 1-2 marék fekete olajbogyóval dúsítva.

2009. április 7.

Húsvéti báránysült


Húsvéti báránysültnek a tejes bárány való, mely kizárólag anya(juh)tejen élt, füvet még nem evett. Gyerekkoromban volt, hogy elkísértem Édesapámat az esztenába, ahol kiválasztottuk a húsvéti bárányt, megvártuk míg levágják és már vittük is haza a friss bárányhúst. Olyankor megkaptuk a bőrét is, emlékszem hetekig állt besózva és kifordítva, majd elvittük a szűcsmesterhez, az kidolgozta, végül gallér, vagy téli kucsma lett belőle.
Egy élősúlyban 10-12 kg-os bárány hátsó combja a báránysültnek ideális darabja. A legfinomabb báránysült hagyományos kemencében készült, ám a régi sparhelt sütőjében készült változat is kétségtelenül különleges kulináris élmény!

Hozzávalók:
bárány comb
só, bors
bazsalikom és rozmaring
hagyma, fokhagyma
füstölt szalonna
fehérbor
(oliva)olaj

A húst célszerű egy, vagy két nappal a sütés előtt előkészíteni, fűszerezni.
Az egész combról minden hártyát, zsírt eltávolítunk. A fokhagymát megpucoljuk, a gerezdeket hosszában elfelezzük-harmadoljuk, hogy karcsúbb darabkákat kapjunk. A hagymákat megtisztítjuk, elfelezzük, a szalonnából csíkokat vágunk a tűzdeléshez. Helyenként megszurkáljuk a húst egy hegyes, éles késsel, a keletkezett nyílásokba dugdossuk a fokhagyma darabkákat és a szalonna csíkokat (újabban rozmaring leveleket is). Ha van spékelőtűnk, azzal egyszerűbb a feladat és szebb a végeredmény. Sózzuk, borsozzuk. Egy sütőtálba vagy tepsibe helyezzük a húst, jó pár fej hagymát és héjas, gerezdekre bontott fokhagymát dobunk köré, ezek majd krémesre és isteni finomra sülnek. Öntünk alá kevés (oliva)olajat és pár dl fehérbort, esetleg kevés vizet, körberakjuk friss rozmarin ágacskákkal, bazsalikom levelekkel, betakarjuk alufóliával és hűtőben érleljük 1-2 napig, amikor előmelegített, forró sütőben addig sütjük a fólia alatt, míg vajpuha nem lesz. Levesszük a fóliát és a szaftjával locsolgatva szép pirosra sütjük. Ha van rá idő, hagyjuk teljesen kihűlni, mert úgy szebben szeletelhető. Szeletelés után, (ki is lehet csontozni), meleg sütőben átmelegítjük és hagyományos, vagy tökmagolajas krumplisalátával tálaljuk.

2009. április 6.

Spenótos medvehagymás tarte


-->
Tiszta tavasz, ízében és színében, vitamin és örömforrás egyben:-)

Hozzávalók egy nagy piteformához (26 cm-s) és 6 db 10 cm átmérőjű tarte formához:
1 csomag (500 g) levelestészta
kb 20 dkg friss (házi) tehéntúró
kb 10 dkg juhtúró (brînza de burduf)
2 jókora marék medvehagyma, aprítva
negyed kiló friss spenót
só, frissen őrölt bors
2-3 ek tejföl
2 tojás
3 dkg vaj

A vajat felmelegítem a legnagyobb serpenyőmben és rádobom az alaposan megmosott, salátacentrifugában leszárított spenót leveleket. Pár perc alatt összesnek, egyszer-kétszer megkevergetve gyorsan megpárolom. A medvehagymát felaprítom, a kétfajta túrót összekeverem, óvatosan sózom (a juhtúró elég sós!) bőkezűen borsozom és belekeverem a felaprított medvehagymát, a kicsit összeaprított párolt spenótot, a tojásokat és a tejfölt.

A leveles tésztát kinyújtom és kibélelem vele a piteformát. Levágom a széleit, az alját villával megszurkálom, terítek rá sütőpapírt, ráöntöm azt a sárgaborsót, amit a vaksütéshez használok és 200 fokos sütőben 10 percig vakon elősütöm. Közben a maradék tésztát összegyúrom, kinyújtom és kibélelem vele a 6 kis tarte formám. A piteformába és a kis tarte formákba is belekanalazom a spenótos tölteléket és kb 25 perc alatt a forró (200 fokos) sütőben megsütöm. Melegen, langyosan és hidegen is naaaagyon finom!(volt)

Tárkonyos bárányfej leves (agyas leves)


Húsvétkor, a bárány fejéből és a tokányba fel nem használt csontos-húsos részekből mindig tárkonyos báránylevest főzünk. Ebbe a levesbe főzzük bele a belsőségeket is, melyekből a drob de miel (báránysajt) készült.

Hozzávalók:
a bárány feje (agyvelővel együtt)
a nagypénteki tokányba fel nem használt csontos-húsos részek
a bárány lépe, tüdeje, veséje, mája, szíve
bors (sózni csak a végén szoktuk)
2-3 babérlevél
2-3 fej hagyma, apróra vágva
pár gerezd fokhagyma, zúzva
3-4 sárgarépa
1-2 fehérrépa
fél zeller
1-2 ek ecetben eltett tárkony, aprítva
tárkonyos ecet, ízlés szerint
1 dl száraz fehérbor
fél citrom
2 dl tejszín
1 tojás sárgája
kiskanálnyi cukor
levesbetétnek csiga-, esetleg kispipa tészta, vagy 1 dl rizs, vagy gersli (megmosva)

A szemek nélküli fejet, csontos húsokat, belsőségeket, hagymát, fokhagymát, babérlevelet és borsot, annyi hideg vízben, hogy bőven ellepje felteszem főni. Lehabozom és addig főzöm, míg a tüdőt és májat megszurkálva tiszta, nem véres folyadék távozik belőlük. A belsőségeket kiszedem és félreteszem. A leveshez adom a fehérbort és a fél citromot, majd a megfelelő pillanatban hozzáadom az aprított zöldségeket és a rizst, vagy gerslit (ha nem a rizs vagy gersli a levesbetét, kicsit később a tésztát adom hozzá). Megfelelő pillanat az, amikor sejtem, a hús nemsokára puha, azaz kb 85%-os, ahogy ÉP mondaná. Addig főzöm, míg könnyen lejön a hús a csontról, ekkor elzárom alatta a tüzet, kiveszem a fejet, leszűröm a levest, megsózom, hozzáadom a tárkonyt. Egy csészében összekeverem a tejszínt a tojás sárgájával, majd hő-kiegyenlítéssel behabarom a levest. (Merek 1-2 kanálnyi forró levest a tejszínbe, így azt felmelegítem és amikor beleöntöm a levesbe, elkerülöm, hogy a tejszín és a tojás kicsapódjon). Sózom, savanyítom a tárkonyos ecettel (ha túl savanyú lenne, korrigálom kevés cukorral).
A fejet konyhai bárddal felnyitom, kiveszem az agyat és lehártyázom, majd visszateszem a levesbe.
A fejhúst leszedegetem a csontról és azt is a levesbe teszem. A nyelvről lehúzom az ízlelőbimbókat tartalmazó vastag hártyát, a nyelvhúst felkockázom és a levesbe teszem az is.
Húsvétvasárnap hagyományos levese.

2009. április 5.

Virágvasárnap

-->
Egy hét múlva Húsvét, ma van a Nagyhét kezdete, a Húsvét ünnepélyes kapuja, az a nap, amelynek üzenetében és hangulatában az öröm és a fájdalom egyaránt jelen van.
Ezen a napon vonult be Jézus Jeruzsálembe kereszthalála előtti vasárnapon. A keresztény kultúra országaiban ez kiemelten fontos ünnep, melynek hagyományára gazdag népszokáskincs épült.

Legkedvesebb Virágvasárnapi emlékem, hogy egyik évben a székelykeresztúri Lici nagynénémmel kimentünk a Maros partra, ott nagy csokor barkát szedtünk, hazafelé még betértünk a templomba és megszentelt barkát vittünk a családnak.

Mától húsvéti ételeket mutatok be úgy, ahogy gyerekkoromban Édesanyám készítette és ahogy a mai napig készítjük. Lesz báránysajt (drob de miel), bárányfej leves, hagyományos báránysült tökmagolajos krumplisalátával, lesz töltött bárányborda, meg ünnepi kalács.

A hangulat kedvéért álljon itt egy általam készített húsvéti nyuszi, franciasaláta talapzaton, melynek ötletét innen lestem. Húsvétra fel!

2009. április 3.

Köszönöm!


Lejárt a határidő, lezárult a Segítsüti licit.
Szerdán gyakorlatilag utolsó előttiként tettem közzé a Segitsütim, végig azon parázva, hogy mi van, ha majd senki nem licitál rá…Aztán a közzétételt követő percekben Horasz már licitált is, hallani lehetett a szívemről legördülő kövek hangját…Baba is ringbe szállt, de Horasz nem engedett, még Loriennel is megküzdött a sütimért és a találkozásért:-)))
Ma hajnalban izgatottan néztem meg, ki a nyertes. fhmónika! Ki lehet? Profilja marcell néven nem elérhető, még sosem kommentelt nálam. Úristen, mi van, ha kamu licitáló és nem jelentkezik… Majdnem reggel 9-ig vergődtem keserű szájízzel, amikor is megkaptam Móni levelét. Nem, hogy nem „kamu” személy, de személyesen is ismerjük egymást, lovagtársam a Borlovagrendben, a tegnap esti vacsorán meséltem neki a Segítsüti akcióról, Ő meg hazament és licitált! Móni, köszönöm! Te aztán igazán tudod, mit jelent Anyának lenni! Boldog Anyák napját kívánok Neked és mégegyszer köszönöm, a magam és a Lea otthon nevében.
A sütim eljegyzési ebéd desszertje lesz Húsvét vasárnap, ezúton is kívánok az ifjú párnak sok boldogságot és örömöt az életben!

Köszönöm mindenkinek, aki licitált és köszönöm Nemisbékának az ötletet és a lelkes szervezést! Jelenleg 349.400.-Ft gyűlt össze a Lea otthon számára, de egy társunk licitje holnap éjfélkor zárul és még folyamatosan jelentkeznek a „vigaszágas” felajánlók.
Köszönöm, hogy részese lehettem e nemes kezdeményezésnek és bevallom, ma büszkén kínáltam az irodában a 9000 forintot érő sütimet:-)
Egy meglepetésünk még hátravan, míg kiderül mi lesz, addig is érdemes figyelemmel kísérni
az akció blogját!

Update: bemutatom Marcellt, a licitnyertes Mónika kisfiát, ahogy épp jóízűen lakmározik a segítsütiből:-)

2009. április 2.

Kétsajtos, medvehagymás tojáslepény


Életem Párja húsvétig nem eszik húst, így mindennapra húsmentes dolgokat is készítek és ha már medvehagyma szezon, igyekszem minden recepthez felhasználni azon kívül, hogy szépen fogy nyersen is. Manókonyha háromsajtos tortáját készítettem el, húsmentes változatban, természetesen jókora adag medvehagymával.

Hozzávalók:
10 dkg füstölt sajt
5 dkg gorgonzola
2 dl tejszín
3 tojás
5 dkg vaj
2 evőkanál pille pehely kukoricából (nem corn flakes!)
1 nagy csokor medvehagyma
só, frissen őrölt bors
házi fűszersó

A sajtokat lereszelem, a medvehagymát felaprítom, a vajat a mikróban megolvasztom. Az olvasztott vajhoz hozzákeverem a kukorica pelyhet, a felvert tojásokat, a tejszínt és sót, borsot, fűszersót. A folyékony keverékhez hozzáadom a medvehagymával elkevert lereszelt sajtokat is, kivajazott tűzálló tálba öntöm és 180 fokra előmelegített sütőben 30 percet, illetve pirulásig sütöm. Majdnem frittata, de mégis más, jobb az állaga a kukorica pehely miatt. Finom. És nagyon medvehagymás:-)

(Ezzel a képpel sem pályáznék sehova...Ígyekszem nappal fényképezni, bár nem mindig sikerül...)

2009. április 1.

Medvehagymás töltött padlizsán


Hozzávalók:

1 szép, méretes padlizsán

1 csokor medvehagyma, aprítva

2 ek olivaolaj

10 dkg füstölt sajt, reszelve

egy kb 15 cm-es darab póréhagyma, aprítva


Megmosom és hosszában kettészelem a padlizsánt. Vágott felülettel lefelé helyezem egy olivaolajjal kikent sütőtálba és 150 fokos sütőben kb 20 percig elősütöm, majd kiveszem és kis peremet hagyva neki, kikanalazom a már puha húsát, mely mind felszívta a sütőtálban lévő olivaolajat.


Az aprított pórét megfuttatom kevés olivaolajon egy serpenyőben, hozzádobom az aprított medvehagymát is, majd a padlizsán kikapart belsejét. Picit sózom, nagyvonalúan borsozom. Ha már összemelegedtek, hozzákeverem a nagylyukú sajtreszelőn lezavart füstölt sajtot. Mielőtt elkezdene olvadozni, gyorsan belekanalazom a tölteléket a padlizsánhajókba és visszatolom a sütőbe ameddig a sajt elolvad és picit megpirul.

Valami mennyei a végeredmény! Sajnos már sötétben készült, így a képpel nem pályáznék egy fotó versenyen sem…