2009. február 27.

Húsvétra készülve

44 nap múlva Húsvét, ídén időben beszereztem a húsvéti sütéshez való kiszúróformákat.

Már csak jó recepteket kell összeszednem:-)

Az egészséges reggeli


Ma reggeli szösszenet, Gabojsza konyhájából:-)
Csíráztatásra adtam a fejem, mert friss és sokkal olcsóbb, mint készen megvenni. Picilánnyal élvezzük figyelni, ahogy a magvak megduzzadnak, majd kifakadnak és csírázásnak indulnak (nem kell más hozzá, csak egy csíráztató tál, pár marék kezeletlen mag és max 1 hét meg egy kis gondoskodás). Első adag hagymacsíránk elkészültével ÉP meg is reggelizett: jókora adag friss hagymacsíra, friss házikenyérrel tunkolt mellé pár csepp búzacsíra és máriatövismag olajat (hogy még egészségesebb legyen a reggelije) és falatozott hozzá egy hete a füstről lekerült jóféle mangalica szalonnát, mert „kell az energia”. Ezt nevezem újrahangolt reggelinek, amikor a szalonnát már nem lilahagyma kíséri, hanem hagymacsíra!

2009. február 26.

Barátság

"Ezek a blogok szerfelett bájosak, a blog íróknak az a céljuk, hogy barátok és barátságosak legyenek. Reményeink szerint ezen díj átadásakor több barátság keletkezik, a barátság elterjed, és több figyelmet kap a blogger. Amikor továbbadod, kérlek vedd figyelembe ezen elveket."

Gabriellától kaptam és továbbadom:

Annának
Beatbullnak
BeckZsunak
Cukroskatának
Doctor Peppernek
Edithnek
Fakanálnak
Fűszeres Eszternek
Gondaanyunak
Grenadinenak
Hobbyszakácsnak
Horasznak
Ízbolgónak,
KicsiVúnak,
Loriennek,
Lilahangya
Macinak
Mammának,
Maxnak,
Millienek
Mindennapi Mannának
Nemisbékának,
Ottisnak
PhZsnek
Piszkének,
Sajtkukacéknak
Vestának
Zsuzsának,
és mindenkinek, aki olvas és hozzászól:-)

2009. február 23.

Édes túrós puliszka sütemény


Menőmanó kérésére kerestem egy békebeli málé receptet, amilyet a nagymamája sütött amikor "összement" a tej. Bevallom, nem volt a tarsolyomban semmi hasonló, mert én ilyet Erdélyben sosem ettem, nálunk tejes és túrós puliszka volt, sósan. Édesanyámnak rémlett valami, gyerekkori emlékei között, de recepttel Ő sem tudott szolgálni. Abból indultam ki, hogy az „összement” tejből túrót készítenek, tehát mindenképp valami édestúróst kerestem. Találtam egy édes málé receptet, meg is sütöttem, de a recept nem bizonyult jónak, aztán addig kísérleteztem, míg elégedett lettem a végeredménnyel. Eredetileg (Moldovában) tepsiben sütik, kockára vágva adagolják. Én szilikon torta formában sütöttem.

Hozzávalók:
110 g kukoricadara
4,5 dl tej
1 dl tejföl a tésztába + valamennyi a tálaláshoz
50 g vaj
65 g cukor
100 g tehéntúró
1 tojás
1 ek vaníliás cukor
2 mokkáskanál sütőpor
csipet só

A kukoricadarát leforrázom a forró tejjel. A tehéntúrót kikeverem a cukorral és tojással, majd hozzáadom a puliszkához. Belekeverem a tejfölt, olvasztott vajat, sütőport és csipet sót. A híg masszát szilikon torta formába öntöm, forró, 200 fokos sütőbe rakom, 10 perc után 180 fokon folytatom a sütését, míg a teteje szépen megpirul. Még melegen, vaníliás cukorral ízesített tejföllel és padlizsánlekvárral (vagy bármilyen más lekvárral) tálalom. Hidegen is finom, de langyosan az igazi.

Menőmanó, nem tudom, hogy hasonlít-e ahhoz, amit keresel, én elégedett vagyok a végeredménnyel:-)

Savanyúkáposztás pityókaleves


Ehhez a finom, húsmentes leveshez (is) savanyú káposztalevet használok.

Hozzávalók.
1 kg pityóka (krumpli)
2-3 murok (sárgarépa)
2-3 fej hagyma
1 ek rucazsír (kacsazsír)
1 liter savanyú káposztalé
maréknyi aprított savanyú káposzta
1 tk édes fűszerpaprika
só, bors
2-3 szál friss, vagy evőkanálnyi szárított, morzsolt lestyán
a tálaláshoz tejföl

Egy fazékban megdinsztelem az apróra vágott hagymát a rucazsíron, ha már üveges, rádobom az apró kockákra vágott murkot, pár percig kevergetve párolom, majd rádobom a kis kockákra vágott pityókát. Nem árt az ízének egy maréknyi aprított savanyú káposzta sem! Megszórom a pirospaprikával, sózom, borsozom és felöntöm a savanyú káposztalével. Öntök hozzá vizet (kb fele annyit, mint a káposztalé), megkóstolom, ha túl savanyú, öntök még hozzá vizet. Beleteszem a lestyánt és félig lefedve, gyöngyözve készre főzöm. Tejföllel tálalom.

2009. február 22.

Cordon bleu


Egy méltán népszerű fogás, melynek receptje világszabvány. A nemzetközi gasztronómiában ismert "Cordon bleu" (ejtsd: kordon blő) francia kifejezés kék szalagot jelent, melyet egykor a Szentlélek lovagrend tagjai viseltek, s mellyel a XVII. századtól kezdve elsősorban a konyhaművészeti teljesítményeket jutalmazták, ez lett a legjobb szakácsok díja.

XV. Lajos szerette a hasát, de gyakran hangoztatta, hogy jól főzni csak a férfiak tudhatnak. Szeretője, Madame Dubarry egyszer lakomára hívta a királyt, aki módfelett elégedett volt a feltálalt étkekkel. Megkérdezte szeretőjét, hogy ki készítette azokat, mire Madame Dubarry elárulta, hogy egy szakácsnő műve volt a vacsora. Azt javasolta XV. Lajosnak, hogy elismerésképp tüntesse ki az asszonyt a kék szalaggal.
Számos szakács elnyerte a kék szalagot, és köztük volt a sajttal-sonkával töltött borjúhús megalkotója is. Arról azonban nem szól a fáma, miért pont ez az étel sajátította ki magának a cordon bleu nevet.

Az eredeti recept szerint, a cordon bleu vastagabbra vágott borjúcombból készül, melybe zsebet vágnak, ebbe vékony sonkaszelet és nemes, ízes hegyi sajt (pl. ementáli) kerül, majd hagyományos panírozás után az egészet vajban kisütik.
Szívesen készíteném én is borjúcombból, de efféle húshoz ritkábban van szerencsém hozzájutni, mint ahányszor cordon bleu-t ennénk, így jönnek a kompromisszumos megoldások: sertéscomb, pulyka- vagy csirkemell, jóféle sonka és sajt, köretnek pld. szalmakrumpli és/vagy zöldsaláta.

A képen látható példány sertéscombból vágott, enyhén klopfolt nagy szelet, sózva, borsozva, bele ementáli sajtszelet (alul-felül) és sonkaszelet, kettéhajtva, majd többé-kevésbé hagyományos módon panírozva, vagyis a panír zsemlemorzsáját reszelt Grana Padano sajt és szezámmag gazdagította. Steak burgonyával ettük.

2009. február 15.

Körkérdések sokasága...

Körkérdések sokasága lepett el mostanában...Többet kaptam, tartozok a megválaszolásukkal. Nem mintha eddig nem lett volna rá idő, de egyszerűen most jött el az ideje…

Edith gyerekkori ízekről kérdez
Aki rendszeresen olvas, már jó pár gyerekkorom ízéről szerezhetett tudomást: a padlizsánkrém, a zakuszka, a túrós puliszka, a töltött szőlőlapi, vagy a lucskos káposzta mind, mind gyerekkorom ízei, melyekhez emlékek, illatok, érzések társulnak. Ezeket én is készítem, de például a csülkös bablevest csak nemrég főztem meg magam, mert eddig Édesanyám főzte. Olyan gyerekkori íz, amit nagyon, nagyon régen ettem: a passzírozott szárazbabfőzelék, sült erdélyi (fehér)kolbásszal és sült, ropogós hagymakarikákkal. Amíg élt, Nagymamám készítette és mai napig emlékszem az ízére! Ami már csak emlék, mert huszonnégy éve ettem utoljára, az a nutriahús és máj. Gyerekkoromban több száz nutriát tenyésztettünk, a húsát megettük, a bundáját eladtuk. Valahol még van egy nutriafogakkal készült nyakékem, annak idején nagyon menő ékszer volt az ezüstbe foglalt nutriafog fülbevaló meg nyakék.

Andici, Edith és Trinity érdeklődik, mit olvastam 2008-ban?
Naponta nagyjából 2-3 órát olvasással töltök, igaz, nem a kedvenc karosszékben, szépirodalommal a kezemben, hanem leginkább számítógép előtt ülve. Főleg gasztronómiai téren bővültek ismereteim és látóköröm, sok (új) szakácskönyv, némelyiket olyan élvezettel „faltam”, mint egy jó regényt. Régebben már olvasott kedvenceket is újraolvastam, van olyan, ami sokadszorra is ugyanolyan élmény (mint a Nyírő Úz Bencéje meg a Wass Albert regények).

Lilahangya és Ízbolygó a best of 2008 felsorolására kér. Jó év volt a tavalyi. Ha kiemelnék belőle valamit, az a júniusi 10 napos Romániai körutam, amikor bejártam Moldovát meg Dobrogeát és eljutottam kedvenc helyemre is. A következő „best of” a nyaralás - a társaság, a hajókirándulások, a halvacsorák és a sok nevetés. Szintén „best of”: a gasztroblogger barátnőimmel töltött esték (éjszakák), a Ráday utcától a Moszkva térig, de főleg a Solymári kiruccanások:-), a Kaskantyúi kerti partik, mind közül az az éjszaka, amikor holdfogyatkozás volt („még nem jó, majdnem jó, MOST jó!” ) – ezt rajtam kívül csak DP, ÍB, és M fogja érteni, de nem baj!, vagy azok az esték, amikor csak felugrottak a barátaink, egy pohár borra.

Doctor Pepper kérdezi, milyen a Szenteste nálunk? Hát…ezzel alaposan elkéstem…már aktualitását is vesztette, de ha megengeded, Doki, következő karácsony tájékán válaszolok rá!:-)))

Végül, de nem utolsó sorban, íme, mi lennék ha ...?
...hónap lennék: május. Annak is a vége. Akkor van a házassági évfordulónk, jobb években ilyenkor elutazunk a tengerhez. Sirálybőgésre és hajókürt hangjára ébredünk, szélben érlelt sonkát reggelizünk újhagymával, napozunk, olvasunk, fürdünk a még hűvös tengerben, este meg parázs és vaskupola alatt sült polipot eszünk amit tüzes dalmát borral öblítünk le.
...a hét napja lennék: szombat, késő délután. Az a hétvége legjobbja. Már túl a reggeli piac – ebédfőzés – délutáni pihenésen, de még a szombat esti buli előtt és még ott az egész vasárnap!
...a nap egy időpontja lennék: hajnal, amikor felkel a nap. ÉP 6 évig reggel öt után nem sokkal indult munkába, vele együtt keltem és sok szép napfelkeltét láttam.
...bolygó lennék: Föld. Az élet miatt.
...tengeri állat lennék: delfin
...berendezési tárgy lennék: kényelmes olvasófotel, amibe be lehet kuckózni egy jó könyvel, kockás pléddel betakarózva.
...folyadék lennék: Kadarka
...drágakő lennék: gyémánt
...fa lennék: ezer éves olajfa
...madár lennék: fecske, méghozzá annak a fecskecsaládnak a tagja, amely évek óta a szüleim házán épített fészekben neveli a picinyeit, minden ősszel elrepül, minden tavasszal visszatér. Azt hiszem legszívesebben madár lennék, a repülés miatt.
...szerszám lennék: fafaragó-véső, Sándor Laci kezében
...virág lennék: vörös rózsa. De nem holland agyonnemesített, hanem az az illatos, amiből a lekvárt készítettük…
...időjárás lennék: zápor a nyári hőségben. Lánykoromban de sokszor áztam bőrig és tapicskoltam haza mezítláb a nyári záporban…
...mesebeli lény lennék: csakis jótündér, vagy aranyhal
...hangszer lennék: hegedű
...állat lennék: kutya, vagy versenyló
...szín lennék: halvány lila
...érzelem lennék: szerelem
...bűn lennék: lustaság (mely nem más, mint a pihenés művészete)
...zöldség lennék: paradicsom (vagy ez gyümölcs?:-)))
...gyümölcs lennék: eper vagy körte
...fűszer lennék: Maldon só
...hang lennék: kacagás
...elem lennék: víz
...dal lennék: Ákos/A világ legvégén
...film lennék: Hanover Street
...könyv lennék: Szakácsok könyve:-)
...étel lennék: túrós puliszka
...hely lennék: Machu Picchu
...illat lennék: Kenzo Jungle
...testrész lennék: fej
...arckifejezés lennék: mosoly
...rajzfilm lennék: Garfield
...mértani alakzat lennék: piramis
...szám lennék: 9
...ruhadarab lennék: garbó
...ékszer lennék: ezüstlakodalomra kapott (második) karika gyűrű
...kiegészítő lennék: stóla
...szeretet megnyilvánulása lennék: ölelés
...épület lennék: boros pince

Ennyi.

Ananászos lepények


Édesség utáni vágy csillapítására készült késő este…

Hozzávalók:
3 deka vaj
1 evőkanál méz
1 doboz szeletelt ananászkonzerv
25 deka felengedett, mirelit leveles tészta ( kb. ½ csomag)
kevés liszt a deszkára és a kiszúráshoz
2 evőkanál porcukor
½ teáskanál őrölt fahéj
frissen reszelt szerecsendió

Felbontom az ananászkonzervet, leszűröm és ha túl vastagok az ananász szeletek, elfelezem őket.
A leveles tésztát lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtom, a lisztbe mártott (elmosott, szárazra törölt) ananászos konzervdobozzal, vagy egy megfelelő méretű pogácsaszaggatóval kiszúrok belőle annyi körlapot, ahány ananász szeletkém van. Egy akkora pohárral, amelynek átmérője kb. 1 centivel kisebb, mint a konzervdobozé, mindegyik körlapba szegélyt nyomok, és ezeken belül imitt-amott megszurkálom villával a tésztalapok közepét, hogy sülés közben nem púposodjanak föl. A lepény-alapokat átköltöztetem egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, és mindegyikre ráteszek egy-egy ananászkarikát.
Felolvasztom a vajat, majd belekeverem a mézet. 
A korongokat megkenegetem kevés mézes vajjal és kb 15 percre betolom őket a forró (230 fokos) sütőbe.
Közben összekeverem a porcukrot az őrölt fahéjjal és pár reszelésnyi szerecsendióval, majd a még meleg ananászos lepényeket tálalás előtt ezzel meghintem. Langyosan a legfinomabb.

Stahl Judit – Gyorsan valami finomat

2009. február 14.

Kapribogyós-petrezselymes Szent Jakab kagyló


Idén szerencsére hétvégére esik valentinnap, így lelkiismeret furdalás nélkül lehet pezsgős reggelizni, aztán visszabújni az ágyba.
A reggeli Chili&Vanilia zseniális luxus fastfood receptje alapján kelt életre, az elkészítése nem tartott sokkal tovább, mind a pezsgő bontás – első pár korty élvezete.

Hozzávalók 2 személyre:
6 Szent Jakab kagyló
5 dkg vaj
negyed citrom lereszelt héja
kis csokor petrezselyem
1 ek kapribogyó
Továbbá: friss baguette, jégbehűtött száraz pezsgő és A Pasi

„2 személyre 6-8 jakabkagylót szárítsunk le konyhai papírtörlővel. Én félbe szoktam vágni, mert így szerintem könnyebb eltalálni, mikor van kész (ha túlkészül, gumiszerűvé válik).
Lábasban 5dkg vajból barnított vajat készítünk.
Hozzáadjuk egy negyed citrom reszelt héját, egy kis csokor finomra aprított petrezselymet, és egy evőkanál átöblített kapribogyót.
Közben egy vastag aljú serpenyőt zsiradék nélkül tűzforróra hevítjük.
A kagylókat a forró serpenyőbe helyezzük, majd mindkét oldalát röviden sütjük, hogy enyhén karamellizáljuk.
Meglocsoljuk a vajas öntettel.
Bagettel tunkolunk. Pezsgő.”

Totális siker! Cs&V, köszönöm!
Boldog Valentin napot mindenkinek!

2009. február 13.

Pita kenyér


Pita kellett, gyroshoz, hát sütöttem. Nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel (a lányok is azok voltak)!

Hozzávalók 8 darabhoz:
fél kg liszt
1 tk só
1 tk cukor
1 dl tej
1/2 kocka friss élesztő
400 ml víz
2 ek olívaolaj
1 tk morzsolt kakukkfű
1 tk morzsolt oregánó

Az élesztőt elmorzsolom a cukrozott langyos tejben. A lisztet beleszitálom a dagasztógép táljába, hozzáadom a sót, a fűszereket, beleöntöm a felfutott élesztőt, majd az olajat és a vizet és 20 perc alatt ruganyos, fényes tésztát dagasztok. Tiszta konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Gyúródeszkára teszem, nyolc részre vágom, egyenként átgyúrom, labdacsokat formálok, letakarom és hagyom pihenni, míg a sütő 250 fokra melegedik. Egy kis edényben vizet rakok a sütő aljába. A tészta labdákat nyújtófával laposra nyújtom, nagyjából kerekre formálom, és a forró sütőben megsütöm. Gyönyörűen felpúposodik, ha kicsit tovább sütöm, ropogósabb lesz és egy kis színt is kap. Hatalmas, betölthető zseb van rajta.
Ezentúl pitát sem veszek…inkább sütök!

Ezt a receptet használtam.

Teázzunk!


Ha csak egy bögre teára vágyunk, de nem szeretnénk szétáztatni a filtert, jól jön egy pingvin teasegéd, aki időben kiemeli a teafiltert a bögréből.

Az egész családnak szívesen készíteném ebben a teát:

Ezek a szilikon teatojások is jópofák…

Hát ilyeneket árulnak az amazonon:-)

2009. február 12.

Vargányás, kukoricás rántott sajtgolyó


Nem először futok neki a sajtgolyó gyártásnak, most már tudom, nem is utoljára. Vagy én vagyok nagyok béna, vagy azok lódítanak, akik azt írják, hogy „egyszerű, gyors, pillanatok alatt kész”. Hát nem. Nekem nem. Abban, hogy reszelt sajt-meg tojásfehérje-gombócra formázva-forró olajba kisütve nincs semmi fantázia, inkább megbolondítom egy kis hagymával, vargányával, meg kukoricával. A végeredmény: csillagos ötös!

Hozzávalók:
15 dkg reszelt sajt (trappista)
15 dkg reszelt füstölt sajt (edámi)
3 tojás fehérje
1 finomra vágott hagyma
10 dkg szárított vargánya
1 tk vaj
1 gerezd fokhagyma
2 ek morzsolt csemegekukorica (konzerv)
só, bors, majoránna
a panírozáshoz:
liszt
tojás
zsemlemorzsa

A szárított vargányát beáztatom 20 percre annyi meleg vízbe, amennyi ellepi. Egy szűrőt kibélelek konyhai papírtörlővel, ezen keresztül leszűröm a gomba levét, így – ha lenne benne szennyeződés – az nem kerül az ételbe. A hagymát és gombát felaprítom, a hagymát megdinsztelem a vajon, majd hozzáadom az aprított vargányát. Sózom, borsozom, belereszelem a gerezd fokhagymát, megszórom majoránnával és puhára párolom, apránként hozzáadva a szűrt áztatólevet. Addig kevergetem, míg az összes leve el nem fő, mert nem célom, hogy eláztassa a masszát.
A tojásfehérjét kemény habbá verem, beleforgatom a reszelt sajtot, majd a gombapépet. (Mivel tegnap bontottam egy kukoricakonzervet és kb a fele megmaradt, azt is belekevertem.) Dió nagyságú golyókat formázok a masszából – nem egy homogén massza, ezért nehezen akar összeállni – nem csak zsemlemorzsába forgatom, hanem szabályosan bepanírozom és forró olajban, ami ellepi, megsütöm.
Nagyon finom, kívül ropogós, belül puha. Édes-savanyú szószba mártogatva, valamilyen zöldsalátával körítve jó kis vacsora.

2009. február 11.

Sertésszűz zöldséggel, leveles tésztaburokban


Zöldséges rétesnek indult, leveles tésztában kiteljesedett "2 in1" fogás. Hús nélkül is finom, legközelebb réteslapba csomagolom.

Hozzávalók:
1 sertés szűz
500 g leveles tészta
1 ek olívaolaj
1-2 sárgarépa
1 szál angol zeller
1 kis rózsa brokkoli
2 ek (konzerv) kukorica
½ sárga kaliforniai paprika
5 dkg vaj
2 evőkanál liszt
2 dl tej
2 dl tejszín
2 db tojás + 1 a tészta kenéséhez
1 gerezd fokhagyma
2 ek reszelt parmezán
szerecsendió (frissen reszelt)
só, frissen őrölt bors
1 cs. petrezselyem zöldje

A zöldségeket húslevesbe roppanósra főzöm, majd leszűrve kihűtöm. ( A húslevesből brokkoli krémleves lett) Egy serpenyőben egy ek olívaolajon hirtelen körbesütöm a sóval, borssal ízesített sertés szüzet.
A vajból, lisztből és a tejből (keményebb) besamel mártást készítek, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval és 1 gerezd reszelt fokhagymával, majd belekeverem a parmezánt, a zöldségeket, az aprított petrezselyem zöldet és 2 db felvert tojást. A leveles tésztát téglalap alakúra kinyújtom, ráteszem a töltelék felét, a sertés szüzet, ezt betakarom a töltelék másik felével és feltekerem. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem, tetejét tojással lekenem és egy hústűvel megszurkálom, hogy a keletkező gőztől ki ne repedjen. 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm. 5-10 perc pihentetés után recés késsel szeletelem.

2009. február 10.

Édes rakott tészta



Már többször készült. Gyakorlatilag mindegy, milyen tésztából, ha kerül bele gyümölcs, lekvár, dió vagy mandula, a végeredmény mindig kedvünkre való.

Hozzávalók:
250 g tészta
1 kis üveg (meggy)lekvár
3 tojás, szétválasztva
3 ek nádcukor
1 marék darált dió, szeletelt mandula
2-3 alma
maréknyi mazsola (az íze miatt)

A tésztát kifőzőm, hagyom kihűlni, az almákat szeletelem. A tojássárgáját habosra keverem a cukorral és a vanília esszenciával, ha már kétszeres a térfogata, belekeverem a főtt tésztát és jól összekeverem. A tojásfehérjét egy csipet sóval és kevés cukorral kemény habbá verem, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön össze teljesen, összekeverem a tésztás cuccal.
Egy kivajazott kerek jénai, vagy egy szögletes sütőtál aljára teszek egy réteg „habos” tésztát, rá pöttyözök lekvárt, befedem vékony almaszeletekkel, hintek rá mazsolát, egy kis darált diót. Aztán jöhet a következő réteg tészta... és a többi. A tetejére szeletelt mandula vagy alma kerül. Forró sütőben addig sütöm, míg egy kis színt kap a teteje, addig a tojáshab is megköt. Egy tartalmas leves, vagy egytálétel után jó kis desszert. A lányok (is) imádják!


2009. február 9.

Kókusztejberizs


Krémes, illatos, mennyei. Hogy eddig miért nem így készítettem?

Hozzávalók 2 adaghoz:
85 g arborio rizs
víz
1 rúd fahéj
200 ml kókusztej
200 ml 1,5% zsírtartalmú tej
40 g lágy, barna nádcukor

Egy gyorsforralóba teszem a rizst annyi vízzel, amennyi ellepi és elkezdem főzni a fahéjrúddal együtt. Addig főzöm lassú tűzön, míg el nem fő a leve. Hozzáadom a kókusztejet és a tejet, a cukrot és vanília esszenciát. Kevergetve főzöm, míg az összes folyadékot felszívja. Kiveszem a fahéj rudat, tálkába kanalazom és kandírozott kumquattal tálalom. Ehhez alaposan megmosom, majd felszeletelem a kumquat-ot. Egy gyorsforralóban addig főzöm cukorszirupban, míg puha és fényes nem lesz.

A rizspuding Christie receptje, Kanadából. A kandírozott kumquathoz Ízbolygó adta az ötletet.

Update: reszelt, 70%-os csokoládét belekeverve még bűnösebb élvezet:-)

2009. február 8.

Juhtúróval töltött burgonya, bacon kalodában


Kati barátnőmnél ettem a minapi csajos vacsorán, nagyon ízlett! Köretnek, de egytálételnek is el tudom képzelni.
Hozzávalók:
kisméretű burgonya (fejenként 2-3)
25 dkg juhtúró (nekem kevesebb is elég volt)
1 dl tejföl
1 csomó friss petrezselyem
szeletelt bacon (annyi szelet, ahány burgonya)
só, frissen őrölt bors, babérlevél
vaj a sütőtál kikenéséhez

Héjában – sós, babérleveles vízben - majdnem puhára főzzük a burgonyát. A héj eltávolítása után a kettévágott burgonya belsejét kiskanállal vagy karalábé vájóval kivájjuk, megsózzuk és párosával kezünk ügyébe készítjük. A kivájt részt a kivajazott sütőtál aljába szórjuk és megsózzuk.
A juhtúrót simára keverjük a tejföllel, frissen őrölt borssal, az aprított petrezselyemmel (ebből egy keveset tegyünk félre a tálaláshoz). Ha frissebb, üdébb ízre vágyunk, egy kevés kapor is mehet a töltelékbe. A kivájt burgonya egyik félébe púposan betöltjük a fűszeres-tejfölös túrót, ráborítjuk a másik felét, kicsit összenyomjuk és körbetekerjük a bacon szelettel, majd a sütőtálba rakjuk. Olyan sütőtálat válasszunk, amelyben elférnek a burgonyák, de ki is támasztják egymást, az eldőlés veszélye nélkül. Forró sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük, tálaláskor megszórjuk a félretett petrezselyemmel.

Lajos Mari receptje, Nők Lapja 2009/6

Fekete rózsa, avagy a túlspilázott mákos bejgli



Édesanyámban hetvennégy évesen is túlteng a kísérletező kedv, ha olvas egy neki tetsző receptet, azonnal ki is próbálja. Édesapám ezt a fajta kalandvágyat nem mindig élvezi, de mit tehet a férfiember, akinek délben kimerik az ebédet a tányérjába, azt eszi amit kap, ha tetszik, ha nem:-)
Az alábbi sütemény is ilyenfajta kalandvágyból készült, egy Petőfi Népe újságban olvasottak alapján. Jó, jó, de én legközelebb biztosan megfőzném a máktölteléket, mert picit száraz volt. Azt sem értettük, minek a máktöltelékbe 20 dkg liszt és 1 cs. sütőpor? Azzal meg végkép nem tudtam mit kezdeni, hogy „a receptet lektorálták és elkészítették a Tanyacsárda étterem szakácsai”. Valóban?!? Mindenesetre nálunk kimaradt a töltelékből a liszt és a sütőpor is:-)

A tésztához:
60 dkg liszt
10 dkg vaj
30 dkg porcukor
1 tojás
1 csomag sütőpor
csipet szódabikarbóna
tej

A hozzávalókat annyi tejjel kell eldolgozni, hogy nyújtható tésztát kapjunk, melyet 5 részre osztunk. Két lapot kinyújtunk, és külön-külön megsütünk. A maradék 3 lapot is kinyújtjuk és a következő töltelékkel egyenként mindegyiket megtöltjük:

20 dkg darált mák
10 dkg vaj
25 dkg porcukor
2 dl tej
1 citrom héja
egy reszelt alma

A töltelék hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, a három lapot megkenjük és bejgliszerűen feltekerjük. Egymás mellé helyezzük mind a hármat egy tepsibe, hogy összesüljön. Nem kell szétválasztani, sütés után egyben ki kell borítani, és hagyni kell úgy kihűlni.

A krémhez 8 dl tejet és 2 csomag dr5ker bourbon vaníliás pudingport megfőzünk. (ez az a bolti vaníliás pudingpor, amit jó szívvel használunk itthon is, mert nincs benne sem színezék, sem egyéb mű dolog). Ha kihűlt, 25 dkg vajat 25 dkg porcukorral habosra keverünk, és hozzáadjuk a pudingos masszát.
Az egyik lapot megkenjük a krém felével, majd rátesszük a mákos triót, rákenjük a maradék krémet, és végül rátesszük a második lapot. Csokimáz kerül a tetejére.

Napfelkelte

Ma reggel...

2009. február 7.

Kéksajtos-baconos rakott tészta


Ma Mohácson jártam. A busójárás csak 19.-én indul a kisfarsanggal, így ma Schirilla Gyuri Duna úszása volt a fő látványosság. 10 fok, szép idő, még a nap is sütött, öröm volt kint lenni! Szép számban el is jöttek a mohácsiak, lelkesen szurkoltak neki, autogrammot vadásztak és fényképezkedtek. Gyurit úgy másfél éve ismerem, nekem ő az örökké mosolygó, szeretettől áradó optimista. Negyvennyolc évesen elfutott Vatikánig, fogadta őt a Pápa, itthon folyton oktat, alkot, most várják a negyedik gyereküket Mónival. Ezúton is gratulálok!
Mivel a szombat délelőttöt a megszokottakkal ellentétben nem itthon töltöttem, olyan ebéd készült, amit előre legyártottam, aztán mégis frissen került az asztalra.

Hozzávalók:
25 dkg tészta (most épp gyufatészta)
kb 20 dkg kékpenészes (gorgonzola, vagy hasonló) sajt
1 gerezd fokhagyma
10 dkg kockázott, füstölt bacon
1 doboz (125 g) natúr sajtkrém (Philadelphia)
2 dl tejszín
1 dl tej
2 tojás
só és frissen őrölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
vaj a sütőtál kikenéséhez

A tésztát al dente-re főzöm, leszűröm. A bacont egy vastagaljú serpenyőben kisütöm, de nem pörcösre, hanem csak addig pirítom, hogy kiizzadja magából a finom zsiradékát. A zúzott fokhagymagerezdet hozzáadom és megkevergetem, hogy illatozni kezdjen. Beleteszem a sajtkrémet, majd a lereszelt kéksajtot. A sajtokra ráöntöm a tejszínt, és gyengéd tűzön kevergetve összeolvasztom a mártást, ha túl sűrű lenne, tejjel hígítok rajta. Sózni nemigen kell a bacon miatt, de ha kell, akkor teszek bele. Frissen őrölt bors és szerecsendió bőkezűen mehet bele. Amikor selymes a mártás, beleborítom a tésztát, alaposan összekeverem és hagyom hűlni. Ha már nem forró, belekeverem az enyhén felvert tojásokat és kivajazott sütőtálba költöztetem a masszát. 180 fokos sütőben 15-20 percig sül. Tejföllel tálalom.

Lehetne frissen, tojás nélkül enni, de a sült változatnak előnye, hogy előre elkészíthető (hazafele közeledve megkértem ÉP-t, gyújtsa be a sütőt, így mire hazaértem, az asztalon illatozott a finom tésztaétel). A lányok is imádták!

2009. február 6.

Téli retekkrém




Csajos vacsorán voltam a barátnőimmel, ezalatt a pasik nálunk jöttek össze. ÉP főzött, de gondoltam kell nekik valami kence vacsora előtt, a welcome pálinkák mellé, kutyultam hát fekete retekből krémet. Ízlett nekik, mert kinyalt tálka fogadott, mikor hazaértem.

Hozzávalók:
20 dkg fekete retek
3 ek tejföl
1 doboz natúr sajtkrém (125 g-os Philadelphia)
fél fej lilahagyma (vagy maréknyi snidling), nagyon apróra vágva
frissen őrölt bors, só

A fekete retket megmosom, meghámozom és lereszelem kedvenc reszelőmön. Alaposan besózom és békén hagyom 20 percig. Kinyomkodom a levét, tálba teszem és összekeverem a többi hozzávalóval, tekerek rá borsot. Rozskenyér pirítóssal a legfinomabb, de tortillával mártogatva sem utolsó.

Cukkini-burgonya krémleves


Hétköznapi ebédszünet, majdnem kongó hűtő, levest kellene prezentálni 20 perc alatt, gyakorlatilag a semmiből. Lássuk, miből: 1 nagyobbacska cukkini, pár hagyma, krumpli. Nem sok…de épp elég egy gyors, jóízű leveshez!

Amiből készült:
2 fej vöröshagyma
2 nagyobb krumpli
1 cukkini
1 gerezd fokhagyma
1 tk kacsazsír
morzsolt oregánó és majoránna
1 tk bio vega-mix
só, frissen őrölt bors
kenyér, parmezán és tökmag, levesbetétnek

A hagymát, cukkinit és krumplit meghámozom és kisebb kockákra vágom. A hagymát egy gerezd aprított fokhagymával a kacsazsíron üvegesre párolom. Hozzáadom a felkockázott cukkinit, a krumplit, fűszerezem és pár percig párolom, majd felöntöm meleg vízzel és mérsékelt tűzőn addig főzöm, míg a krumpli megpuhul. Mikor megfőtt, botmixerrel pürésítettem, sóval, borssal igazítok az ízén. Fejenként egy szikkadt kényér szeletet megszabadítok a héjától, felkockázom és kevés vajjal és frissen reszelt parmezánnal egy serpenyőben krutont készítek, ez vagy némi pörkölt tökmag lehet a levesbetét.
Másnapra még jobban összeértek az ízek, még finomabb volt.

2009. február 5.

Haupia – Hawaii kókusztej puding


Elegem van a fényhiányos, szeles, esős szürkeségből. Hát tél az ilyen? Inkább becsukom a szemem és képzeletemben hamarosan polinéz ritmusok váltják egymást, épp egy fergeteges hawaii luau résztvevője vagyok. A dobszólóra izmos testű pasik lejtenek lélegzetelállító fáklya-táncot, fűszoknyás – kókuszmelltartós, derékig érő hajú lányok ringatóznak körülöttük. A mezítlábas talpam alatt még langyos a homok, nyakamban illatos virágfüzér. Egzotikus koktélt kortyolgatok, kezemben egy tál haupia, ha megettem, megyek hula táncot lejteni.

Hozzávalók:
2 dl kókusztej
1 dl tej
3 ek barna nádcukor
2 ek kukoricakeményítő

A kókusztej tej keverékben elkeverem a cukrot és a vanília esszenciát, egy gyorsforralóban elkezdem főzni. H a már forr, hozzáadom a kukoricakeményítőt. Kevergetve főzöm, ha besűrűsödött, tálba öntöm és jól behűtve, illatos narancslekvárral tálalom.

Hawaii recept.

2009. február 4.

Húsos-fetás pite


A napokban több tiropitával (görög túrós pitével) találkoztam a gasztroblogokon, ezek adták az ötletet húsos-fetás pitém készítéséhez, azaz maradékaim hasznosítására.

Amiből készült:
rétestészta
fetasajt
tehéntúró
olivabogyó
malacsült
fokhagyma

Mindenből volt egy kis maradék, kidobni sok (ételt amúgy sem szoktam kidobni), megenni kevés.
Egy adag kész rétestésztát óvatosan széthajtogattam. Kivajazott egyszemélyes sütőtálba egyesével raktam a réteslapokat, közben olvasztott vajjal megkentem mindegyiket. Négy lap került alulra és hat felülre, közé raktam a tölteléket. Ehhez a fetát elkevertem a tehéntúróval, zúzott fokhagymával és az apróra vágott malacsülttel. A töltelékbe dugdostam még fekete magozott olajbogyót. Az utolsó réteslap tetejét is megkentem olvasztott vajjal, majd 200 fokon aranybarnára sütöttem. Egy pohár vörösborral jó kis vacsora volt.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.

2009. február 2.

Első graham kenyerem


A hiedelem szerint, ha február 2-án süt a nap, akkor a barlangjából kibújó medve meglátja saját árnyékát. Ettől megijed, visszabújik, vagyis hosszú lesz a tél. Ha borús az idő, a mackó kint marad, mert jön a tavasz. Nálunk ma szikrázó napsütés van, remélem a macik nem ijedtek meg a saját árnyékuktól, mert elég már a télből.
Ma graham kenyeret sütöttem, mert untuk már a „sima” kenyeret. A neten kutakodtam recept után, találtam is egy nagyon részletes leírást itt, ám végül egy kenyérsütés oldalon olvasott receptet alkalmaztam zabkorpa nélkül.
A recept:
1 kg Graham-liszt
10 dkg búzacsíra
10 dkg kukoricaliszt
10 dkg zabpehely (ez nálam kimaradt)
1 dkg élesztõ
1 dkg só
1 l langyos víz
1 evőkanál lenmag
5 dkg napraforgóolaj
1 dkg méz

Az élesztőt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón megőröljük. Ezután a különböző liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól összekeverjük. Az élesztőt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk, és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos helyen megkelesztjük. Ez idő letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig pihentetjük, és közepesen meleg sütőben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsiből óvatosan a kenyérvágó deszkára kiborítjuk és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

Szépen megkelt, de valamit nem jól csináltam, mert hiába olajoztam ki alaposan a sütőtálam, a kenyér beleragadt, az alja menthetetlenül odaveszett. Ízre jó, állaga is megfelelő, de valahogy mégsem az igazi. Még kutakodok egyéb receptek után is. Graham kenyér: folyt. köv.