2009. december 3.

Zabpelyhes, mandulás grillezett körte


Piacon voltam. Szegényes már a választék a pár héttel ezelőtti bőséghez képest, mégis jól bevásároltam! Méteres, méretes póréhagymák (levesnek), a szokásos adag cékla (Actifryban sütve, balzsamecettel, hmmm…), fekete retek (csak úgy, szeletelve, sózva, na meg krémnek), paszternák (eddig pürének, de most majd sütöm azt is, és chips-nek is kipróbálom), az év utolsó újkrumplija (szintén Actifryban, friss rozmaringgal és magos mustárral – ezt Picilány mindennap megenné) és gyönyörű, lédús körte. Fogy nyersen is, de grillezve, zabpehellyel, mézzel és mandulával – desszertnek – valami isteni!

Hozzávalók 2 főre:
2 evőkanál zabpehely
1 csapott evőkanál barna cukor
1 púpozott evőkanál szeletelt mandula
1 mokkáskanál fahéj
30 g olvasztott vaj
2 nagy körte
méz és mascarpone, vagy joghurt a tálaláshoz

A körtéket megmosom, hosszában kettévágom és karalábé vájóval kikapom a magházát. Talpat vágok minden fél körtének (hogy ne billegjen) és sütőtálba helyezem. Megolvasztom a vajat és kenőecsettel átkenem a körték vágott felületét. Egy tálban összekeverem a zabpelyhet, barna cukrot, mandulát és fahéjat az olvasztott vajjal, majd kanállal megtöltöm a körtéket. Betolom a grill alá és addig sütöm, míg a töltelék karamellizálódik, ez idő alatt a körte kicsit puhul.
Melegen tálalom, a körtét mézzel meglocsolom és natúr joghurtot, vagy egy kanál mascarponét adok mellé.