2009. december 30.

Tojásleves


Az elkövetkező időkben kevesebbet fogok a konyhába sürögni-forogni (vagy mégsem?!?), annál az egyszerű oknál fogva, hogy már nem a saját konyhámban „alkotok”, hanem Édesanyáméban. Van előnye – mert el leszek kényeztetve és nem KELL főznöm, de van hátránya is, mert ezentúl sokkal inkább fogok fejben főzni, legfeljebb akkor ragadok fakanalat, ha valamit feltétlenül ki akarok próbálni. Étrendünk is egyszerűsödik (ami nem baj), tegnap este isteni sült sütőtököt vacsoráztam, ma délben a maradék boeuf bourguignon elé csurgatott tojásleves készül úgy, ahogy gyerekkoromban szerettem. Egyszerűen, semmi fakszni. (Tudom, felháborító, de nincs benne rántás!:-))

Hozzávalók 4 főre:
1 ek kacsazsír
1 salottahagyma
1 mk őrölt paprika
1 liter húsalaplé
kevés őrölt babérlevél
frissen őrölt bors
fejenként 1-2 tojás
1-2 kanál (tárkonyos)ecet
a tálaláshoz tejföl

A kacsazsíron megdinsztelem az apróra vágott hagymát, ha már üveges, megszórom pirospaprikával, őrölt babérlevéllel, sóval, borssal és felöntöm a húslevessel. 1-2 tojást felverek és bele csurgatom a levesbe, mert szeretem, ha „rongyos” része is van, a többi tojást egyenként ütöm fel tálkában és úgy csúsztatom a forrásban lévő levesbe, hogy egyben maradjon. Pár percig főzöm, majd elzárom alatta a tüzet és kevés tárkonyos ecettel savanyítom, ha kell, sózom. Tejföllel, friss kenyérrel szoktuk enni.