2009. október 3.

Már megint lopnak!


kép innen

Hajnalban kénytelen voltam levelet írni, mert egy politikai szövetség honlapján egy "úriember" sajátjaként jelentette meg a pár napja közzé tett paradicsomlevesem, az általam készített fényképpel együtt. A bejegyzés 2/3-át szóról szóra kimásolta, az elkészítés módját átírta (biztosan túlságosan sajátos a nyelvezetem egy politikai oldal szellemiségéhez) és pancser módon úgy fogalmazott, hogyha valaki az alapján készítené el a levest, bizony kénytelen lenne azt nyers, a levesben áztatott tésztával fogyasztani.

Levelem itt is közzéteszem:
"Tisztelt Sass Tamás!

Meglepődve tapasztaltam, hogy Ön sajátjaként, saját fényképemmel jelentette meg "A" paradicsomleves című bejegyzésem.
Ez lopás! Nem járulok hozzá írásaim közléséhez - még ha az elkészítés módját át is írta, a többi szóról-szóra a blogomról van kimásolva - amennyiben a forrás nincs megjelölve, blogom linkje nincs feltüntetve. E tény amúgy a blog alján is fel van tüntetve:
"A blogon található összes fotót és írást bármilyen módon felhasználni forrás megjelölése nélkül, a szerző (a fotós) engedélye, írásos beleegyezése nélkül tilos; megsértése jogi következményeket von maga után!"

Felhívom figyelmét, hogy a blogokban közzétett receptek, egyéb írások, és fotók szerzői védelem alá eső szellemi termékek, melyek engedély nélküli felhasználását, sokszorosítását és terjesztését a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. tv. tiltja.
Jogainak megsértése esetén a szerző a jogsértővel szemben - az eset körülményeihez képest - polgári jogi igényt támaszthat, a fenti törvény, valamint a Ptk 86-87 §-aiban foglaltak szerint.
Elsősorban követelheti
- a jogsértés megtörténtének bírósági megállapítását;
- a jogsértés vagy az azzal közvetlenül fenyegető cselekmények abbahagyását és a jogsértő eltiltását a további jogsértéstől;
- hogy a jogsértő - nyilatkozattal vagy más megfelelő módon - adjon elégtételt, és hogy szükség esetén a jogsértő részéről és költségén az elégtételnek megfelelő nyilvánosságot biztosítsanak;
- hogy a bíróság kártérítés fizetésére kötelezze a jogsértőt.

Kérem azonnal távolítsa el a bejegyzést és a fényképet, vagy haladéktalanul jelölje az írás alján a blogom linkjét, mint forrást!

Várom intézkedését!
Gabojsza
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com"

Napokon keresztül elküldtem a fenti levelet email-ben, de sorra visszapattant, biztosan tele volt a postaláda. Skype-on is hagytam üzenetet, de azt 3 nap elteltével sem kézbesítették. Öt nap "sikertelenség"után elküldtem levelem faxon, amire másnap délelőtt megérkezett a pártelnök úr korrekt (bár kétségtelenül behódoló) válasza, mely a kommenteknél olvasható. A lopás ügy megoldódott.

19 megjegyzés:

sedith írta...

Hát, ez már elképesztő! Nem tudom, egyesek mégis hogy képzelik az ilyesmit! Gabojsza, nagyon sajnálom, hogy ismét ez történt. De talán nem is kellene ennyiben hagyni a dolgot!

lúdanyó írta...

Gabojsza, hogy jöttél rá, hogy ellopták tőled a képet és a receptet?

csíki sándor írta...

Ez már az én egyik írásommal is megesett (legalábbis egyről tudok). Valóban megdöbbentő. Megértelek.

Limara írta...

Milyen emberek vannak!? Míg élek sem fogom megérteni, hogy miért nehéz azt írni, hogy itt és itt találtam egy jó receptet, megfőztem, megsütöttem, nézzétek!?

Altair írta...

Nagyon durva, de politikusoktól nem is lehet mást várni. :oP

A leveled viszont nagyon jó. Ha lenne mit lopni tőlem, akkor biztosan elkérném tőled, hogy én is ilyen szakszerűen piríthassak rá a tolvajra!

gabojsza írta...

Lúdanyó, a statisztikai oldalamról derült ki. Ott látom, milyen oldalakról klikkeltek a blogomra és ha ismeretlen, néha megnézem az adott oldalt. Kíváncsi lennék, a többi receptet honnan ollózta az "úriember". Ettől nagyobb szemétséget nem igen tudok elképzelni ezen a szinten, mert nekem bizony azzal a leves készítéssel és a bejegyzés írással eltelt pár órám...

szepyke írta...

Ezt komolyan mondom, hogy nem hiszem el. Milyen szegénységi bizonyitvány ez! Elképesztő!

Gizi írta...

Szia Gabojsza!
Gondolom hogy milyen mérges voltál és vagy még most is, természetesen jogosan. De ne hidd hogy csak a politikusok ilyenek. Én a saját receptjeimet egy Román nő oldalán találtam meg, és még számtalan blogtársamé is ott van, képpel együtt. Kénytelen voltam neki írni, így a sajátjaimat mára már kitörölte. Igaz egy fejetlenség uralkodik azokon az oldalakon, de érdemes belelapozni, mert szerintem mindenki megtalálja a saját bejegyzéseit, oda átmásolva.

http://www.hoxa.hu/?p1=forum_tema&p2=20630&p4=2

sedith írta...

Ismét itt...

Kukk be hozzám, vár valami!:) Hogy egy kicsit jobb kedvre derülj, de nemcsak ezért....

Krisztina írta...

Nem értem az embereket? Az a gond, hogy úgy gondolják, úgy sem fogsz semmit csinálni, mivel a jog malmai nálunk már olyan lassan forognak, hogy az már-már állásnak látszik.Elhiszem, hogy felháborodtál. Szinte csak a gyerekkel kapcsolatos mondatokat hagyta ki.

Csucsu írta...

Az Index cikke: "Lehet-e szövegeket lopni blogokról?"

http://index.hu/kultur/media/2009/09/04/csucsut_nyulja_a_playboy/

Arról az esetről, mikor Babiczky költő tőlem nyúlt a Playboyba, aztán erről nyilatkoztam az Indexnek. Persze, nem csak ezért ajánlom. (vigyorgó arc)

Lassan kiforrja magát a népfrontunk. Vö. Zoli vagyok "Ezt lopd el geci!" című kiáltványa.

Zsolt írta...

Az Internet arról szól, hogy mindenki "lop" mindenkitől, ez az Internet jellegéből adódóan elkerülhetetlen, különösen egy blog esetében. Az információ korlátlanul megosztható és sokszorosítható, ne tedd magad nevetségessé azzal, hogy ez ellen a tény ellen akarsz küzdeni. Ha nem tetszik, nem kell feltenni tartalmat, hanem meg kell tartani magadnak a recepteket. Mi van például akkor, ha megtetszik itt egy recept, és elkészítem valakinek, akinek az ízleni fog? Küldjem el hozzád hálálkodni? :) Nem arról szól az egész, hogy megosztod? Nem pont ezért teszed fel a Netre? Ha valaki meg a használt információt úgy használja, mint ez az úriember... nos legyen ez a legnagyobb öröme az életben :)

Feri írta...

A mai gátlástalan világban sok minen előfordul. Nekem a honlapomat másolták le 1 az 1-ben.Annyi különbség volt csak,hogy 2 kép nem tetszett biztos az illetőnek."Azonnali hatályal intézkedést követeltem, megfenyegettem a netiket szabályaira hivatkozva hogy lemásolom az oldalukat,és kérem a domain nevük törlését. 5 percen belül,technikai fejlesztés alatt állt az oldal" :)) Illetve sajnálom azt a vállalkozást,akinek egy ingyenes tárhelyen van a vállalkozása. Vagy névtelen E-mail címeket használnak pl citrom,free,hot,msn
Ha valakit érdekelne hogy mit kopiztak a betyárok itt megnézheti: http://www.lakasfelujitas1.hu

Alíz, Erdélyből írta...

Zsolt: valóban mindenki azért teszi közzé a receptjeit, mert abban reménykedik, hátha valakinek megtetszik és elkészíti azt az ételt. És természetesen nyugodtan el lehet "lopni" bármilyen nyilvánosan közzétett anyagot az internetről, de ennek is megvannak a maga írott és íratlan szabályai. Még a Cyber-világ névtelenségében is! Gabojsza felháborodása jogos, hiszen az illető politikus képet és összefüggő szövegrészeket nyúlt le a blogjáról. Ez pedig plagizálás és igenis kérjen nyilvánosan bocsánatot Gabojszától!

gabojsza írta...

Zsolt, ne haragudj, de nem tudok veled egyetérteni. Ha te zeneszerző lennél és viszontlátnád egy szerzeményed 2/3-át egy másik szerzeményben, de úgy, egy-az egyben átmásolva, nem hiszem, hogy nem háborodnál fel és nem emelnél szót érte.

Alíz, nem igénylek nyilvános bocsánatkérést, egy ilyen alak, meg sem tenné. Csupán annyit szeretnék, hogy biggyessze oda a receptem linkjét az írás végére, mint forrást, ha ez derogál Sass Tamásnak, akkor meg törölje ezt a bejegyzést. Ennyi.

Névtelen írta...

Kedves Gabojsza!

2009-10-07-ei levelét – amelyet faxon küldött – megkaptuk, észrevételét köszönjük, valósnak tartjuk és azonnal helyrehozzuk az elkövetett hibát. Honlapunkon már is a lap alján is külön, feltüntetjük a forrást, azaz linkként működő GABOJSZA nevet. A kellemetlenségért elnézését kérjük szervezetünk és a honlap ezen részének szerkesztője nevében is.
Amennyiben egyéb észrevétele is van szívesen fogadjuk. Felhívjuk a figyelmét arra, hogy honlapunkon ( www.mpsz.polgarinfo.hu ) az elérhetőségeink címszó alatt azonnali - az MPSZ-nek címzett - levelet szerkesztünk Önnek, amennyiben az e-posta címünkre kattint.

Még egyszer szeretném megnyugtatni, nyomatékosítani, hogy valóban csak egy sajnálatos egyszerű hibáról és semmiképpen sem szándékosságról van szó. Bizonyítja ezt az a tény is, hogy bár külön forrás megjelöléssel „Gabojsza” név alatt nem tüntettük fel a forrást (ez valóban a mi hibánk), ám a recept nevére („A” paradicsomleves ) kattintva az érdeklődő eddig is azonnali link alapján a forráshoz, azaz az ön blogjára juthatott.

Blogját átnézve valóban csodálatos étkeket fedeztünk fel. Mint látom, valóban számtalan egyedi, különleges receptet talált fel, fejlesztett ki (nem más forrásokból szerzett), ami valódi nagy tehetségre utal. Levelében Ön a hivatkozott paradicsom leves jogos tulajdonosaként tett észrevételt amit természetesen elfogadunk, és mint feltalálónak minden ebből adódó jogát tiszteletben tartunk.

A mi célunk az, hogy a magyaros konyha régi és legújabb remekit jelentessük meg, tegyük közzé. Mivel Ön láthatóan nagy szakértője a konyhai művészeteknek, amennyiben fel tudná hívni a figyelmünket arra, hogy mely ételeket tudnánk kiszemezgetni az Ön engedélyével az Ön blogjából a fenti elv alapján, akkor azt nagyon megköszönnénk – és természetesen kötelezően feltüntetjük a forrást, és a megalkotó nevét is.

Abban a reményben, hogy sikerült eloszlatnom az esetleges kételyeit,
maradok tisztelettel:


Rácz Szabó László
a délvidéki Magyar Polgári Szövetség
politikai párt elnöke

gabojsza írta...

Tisztelt elnök úr, köszönöm válaszát és a korrekt hozzáállást. A forrás feltüntetésével (link a blogomra) azt a receptemet veszik át, amelyik tetszik. Nem kell az egekbe magasztalni, nem vagyok "feltaláló", sem gasztronómus, csak egy dolgozó családanya, aki igyekszik igényes lenni a konyhában, akinek a főzés kikapcsolódás és aki az elkészített ételeit, gondolatait és fényképeit - ezen a blogon keresztül - mással is megosztja. Mindettől függetlenül az itt megjelent írások és képek szellemi „termékeim” és ezt illik tiszteletben tartani. Mindenkinek.

Névtelen írta...

Heló,

a recepted még mindig ott van az oldalukon, nem vették le egyáltalán
Üdv
Anna

gabojsza írta...

Tudom, nem vették le, de feltüntették a forrást (van link az oldalamra).Ezt kértem.