2009. október 18.

Konfitált fokhagymás kenyér


Minap húst sütöttem és dobtam mellé pár pucolatlan, vízszintesen elfelezett fej fokhagymát is. A hús elfogyott, a konfitált fokhagymákat kinyomkodtam a héjukból és a másnapra megkocsonyásodott pecsenyelével együtt kenyértésztában végezték. A kenyérhez ugyanazt a receptet használtam, mint a sonkás virágokhoz, azaz:

300 gr lisztet
120 ml tejet
21 g friss élesztőt (fél kocka)
50 ml olívaolajat
1 kk sót
1 / 2 teáskanál cukrot

A langyos cukros tejbe belemorzsolom az élesztőt. Hagyom felfutni, majd hozzáadom a szitált liszthez, belekeverem az olajat, a sót és rugalmas, sima tésztát gyúrok. Tiszta konyharuhával letakarom és meleg helyen hagyom duplájára kelni. Kiveszem a kelesztő tálból és olajozott munkafelületen a kezemmel téglalap alakúra igazgatom. A tészta jobboldali kétharmadát befedem a konfitált fokhagymával (a kocsonyásodott pecsenyeléből is kenek rá egy keveset). Azt a baloldali harmadot, amire nem került fokhagyma ráhajtom a tészta középső harmadára, majd a jobboldali harmadot balra hajtom, rá a középső harmadra, így a fokhagyma két rétegben van a tésztában. Konyharuhával letakarva pihentetem negyed órát, sodrófával kinyújtom és újra összehajtom: jobbról, balról, alulról – fölülről. Sütőpapíros tepsire teszem, tojással megkenem és ollóval 2-3 helyen bevagdosom a tetejét. Betolom a hideg sütőbe, a sütőt 200 fokra állítom, amíg az felmelegszik, a kenyérkém szépen megkel, majd 25-30 perc alatt meg is sül. Rácson hagyom kihűlni. Valami isteni finom!