2009. október 2.

Aszalt áfonyás hagymalekvár


Annyi mindenből készítettem már lekvárt, ideje volt lila hagymából is készíteni. Hogy mostanig mit hagytam ki! A saját verziómat jó pár angol és francia nyelvű recept olvasása alapján alakítottam és nem dicsekvés, de nagyon jó lett:-) Hétvégén baráti körben sült nyúl mellett lett tesztelve, ízlett mindenkinek.

Hozzávalók:
1 kg lila hagyma
1 dl málna balzsam(ecet)
0,5 dl olívaolaj
8 púpozott ek nádcukor
1 csapott tk só
frissen őrölt bors
2 babérlevél
6 szem szegfűbors
125 g aszalt áfonya
1 mk őrölt gyömbér

A hagymát megpucolom és vékonyan félkarikákra szelem. Felforrósítom az olajat egy jókora serpenyőben és bele teszem a hagymát, sózom, borsozom. Folyamatosan kavargatva, addig főzöm, míg összeesik és kezd puhulni. Megszórom a nádcukorral, hozzá adom a málna balzsamot, az aszalt áfonyát, őrölt gyömbért, babérlevelet, szegfűborsot és a fahéj rudat, majd együtt tovább főzöm, takarék lángon, sűrűn kavargatva, míg a hagyma szinte karamellizálódik, az összes lé elpárolog, a lekvár meg szép fényes és sűrű lesz. Kisméretű sterilizált befőttes üvegekbe szedem, lezárás után fejtetőre állítva tartom 10 percig, majd száraz dunsztba hagyom kihűlni. Felbontás után hűtőben eltartható 1-2 hétig. Sültekhez, sajtokhoz isteni!