2009. augusztus 10.

Hot dog másképp, avagy a hernyó kenyér


Caterpillar bread címen találtam rá, elkészítettem és ízlett mindenkinek. Jópofa és finom.

Hozzávalók:
480 g fehér liszt
120 g teljes kiőrlésű liszt
30 g friss élesztő
25 g porcukor
300 ml tej
1 tojás + 1 a kenéshez
1 tk só
1 ek morzsolt oregánó
1-2 ek szezámmag
60 g szobahőmérsékletű vaj
fél kiló frankfurti virsli
a tálaláshoz majonéz és/vagy ketchup

A langyos, cukros tejbe felfuttatom az élesztőt. Összekeverem a kétféle lisztet a sóval, oregánóval, hozzáadom a kovászt, majd a tojást és a vajat. 20 perc alatt szép sima, rugalmas tésztát gyúrok, amit letakarva, hagyok duplájára kelni. Lisztezett deszkán centi vastagra nyújtom és a virsliknek megfelelő méretű téglalapokra vágom.

Mindegyik téglalapra teszek egy virslit, ráhajtom a tésztát és kicsit összelapítom a széleket, majd centinként bevagdosom úgy, hogy az összeillesztésnél nem vágom át. A kapott „fülecskéket” kihajtom, egyet jobbra, egyet balra.

A hernyó kenyérkéimet sütőpapíros tepsire költöztetem, 10 perc pihentetés után megkenem tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.
Langyosan, majonézzel, ketchup-al az igazi.

Innen van a recept és a fázisképek.