2009. július 5.

Piri-piri csirke

Újfajta grillpác után kutatva akadtam a világhírű portugál receptre, a piri-piri csirke receptjére a bűvös szakács blogon. Nem túl autentikusan, csak kifilézett csirkecombokkal követtem el, magam grilleztem, kenegettem, míg ÉP a hűs szobában várta a végeredményt (általában fordítva szokott lenni). Kevésbé csípősre készítettem, mint az eredeti recept szerintit, így a gyerekek is elégedetten falatoztak, igazán jó lett, nem hiába imádja a fél világ: szaftos, ízes, enyhén csípős, de csak a lecsengésben:-)



A marinádhoz 2 citrom levét összekeverem két evőkanál finom horvát olívaolajjal. Hozzáadok 3 késsel szétlapított és vékonyra felszeletelt fokhagymagerezdet, két csipetnyi oregánót és kávéskanálnyi piri-piri chilipelyhet, meg 1 teáskanál Maldon sópelyhet. Jól összekeverem és belemasszírozom a kifilézett csirkecombokba, hűtőszekrényben 6-8 óráig pihentetem lefóliázva.

Elkészítem a kenegető mártást: 3 gerezd fokhagymát meghámozok, összezúzom kevés Maldon sóval és felöntöm 1 dl meleg vízzel, kicsit állni hagyom, majd a turmixban a fokhagymából, 2 teáskanál sambal oelek-ből (csípős chilipaszta), 2-3 evőkanál olívaolajjal és 50 g vajjal pépet készítek. Adok hozzá egy kortynyi pálinkát és három-négy percig kis lángon, gyöngyözve hagyom forrni. A végén citromlével és sóval ízesítem.

Grillezéskor a csirkét kiveszem a marinádból, a grillrácsra teszem (kb. 15 cm-rel a faszén fölé), többször forgatom, s mikor már szép a színe és majdnem kész, kenegetni kezdem a mártással, egyszerre mindig csak kevéssel. Forgatás közben legalább háromszor megkenem mindkét oldalát. Idénysalátával tálalom.