2009. július 28.

Körtés csokialagút


Brutálisan csokis, a körte ezt „enyhíti” kellemesen. Igazi kényeztető jutalomfalat.

Hozzávalók:
4-5 kis méretű körte
150 g magas kakaótartalmú keserű csokoládé
1 ek kakaó (Valrhona)
200 g liszt
140 g puha vaj
150 g porcukor
2 tojásfehérje és 5 tojássárgája
csipet só
1 kupica jófajta rum

A csokoládét kisebb darabokra tördelem és gőz fölött megolvasztom, majd hagyom picit hűlni. A körtét meghámozom és lisztbe hempergetem, a tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verem. A puha vajat habosra keverem a porcukorral, majd egyenként hozzáadom a tojássárgájákat. Folyamatos keverés mellett beledolgozom az olvasztott csokit, lisztet, rumot, kakaót, majd a legvégén a tojáshabot.
Egy kisebb kalács sütőformát kivajazok és kilisztezek, majd beleöntöm a csokis massza egy részét, kb 1 cm-es réteget, amire ráhelyezem egymás mellé a belisztezett körtéket. Köréjük-rájuk öntöm a maradék masszát, elegyengetem és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm (kb 45-50 perc kell neki). A sütőformában hagyom kihűlni, majd tálaló tálra helyezem és bederobisan* porcukrozva tálalom.
Egyetlen szépséghibája, hogy benne van a körte magháza…legközelebb kioperálom.

*Bede Róbert egyik legviccesebb szakácsa a TvPaprikának. Előszeretettel mindent porcukrozva tálal. Még a baklavát is…

Recept innen.