2009. július 8.

Barackos – mákos - túrós


Dúl a barack szezon. Az egész család barackimádó, fogy rendesen nyersen is, már főztem egy adag lekvárt (semmi extra, csak a gyümölcs, gyömbér, fahéj, rum). ÉP rajong a mákos cuccokért, mi meg a túrótortáért. Ha mindez egy süteményben találkozik, hát az maga az élvezetek élvezete!

Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt
15 dkg vaj
2 ek tejföl
5 dkg (por)cukor
csipet só

A lisztet összemorzsolom a vajjal, majd a tejföllel, porcukorral és sóval gyorsan összegyúrom, jó állagú, nem ragadós, rugalmas tésztát kapok, amit kinyújtok és kibélelek vele egy sütőtepsit úgy, hogy peremet is hagyok a tésztának. Ha nem tepsiben sütöm, akkor egy nagy és egy kis tortaformára elég ez a mennyiség, én most így tettem. Semmi macera, nem kell lisztezni, sütőpapírozni, mert ez a tészta nem ragad:-)

A töltelékhez kell:
20 dkg darált mák
5 dkg búzadara
2 dl tej
15 + 5 dkg (por)cukor
1 narancs, vagy citrom reszelt héja
25 dkg tehéntúró
3 tojásfehérje
kb 80 dkg sárgabarack
4 ek sárgabarack lekvár

Felforralom a tejet és belekeverem a mákot meg a darát, 15 dkg porcukrot és belereszelem a jól megmosott citrus héját, majd kevergetve 3-4 percig főzöm. Ha már langyosra hűlt, belekeverem az áttört túrót és az 5 dkg porcukorral kemény habbá vert tojásfehérjét.
A masszát rásimítom a tésztára, a tetejére pakolom a hámozott, felezett barackokat. A tetejét megkenem a lekvárral (ha a lekvár túl sűrű lenne, kis vízzel hígítom) és előmelegített, 200 fokos sütőben (légkeverésen) kb 35 perc alatt készre sütöm. A formában hagyom kihűlni, magában, tejszínnel vagy fagyival tálalom.

Magyar konyha 7-8/2009.