2009. június 26.

4 hozzávaló, 5 perc és vacsoraaaa!


Beszélgetős, borozgatós könnyű vacsorára való, mindössze 4 hozzávalóból, 5 perc alatt.

Hozzávalók fejenként:
1 kis guriga camembert
4-5 szem szőlő
frissen őrölt bors
extra szűz olívaolaj

Egyik kedvenc sajtomat Camembert normandiai faluról nevezték el és első ízben 1791-ben alkotta meg Marie Harel, a normandiai parasztasszony, egy pap tanácsai alapján, aki Brie vidékéről menekült a forradalom elől Normandiába. Az eredeti változat nyers tehéntejből készül és fadobozban hozzák forgalomba (itthon is kapható, én leggyakrabban a La Petite Francaise-ben veszem, a Király utcában), de sokfelé utánozzák ipari méretekben, pasztőrözött tejből. Zsírtartalma 45-50%-os, 11 cm átmérőjű, 3 cm magas korong amit fehér nemes penész borít, egy 250 grammos darab elkészítéséhez 2 liter tej szükséges.

Fejenként egy guriga sajtot (dupla)alufóliába csomagolok és akár az ősrégi melegszendvics sütőben, vagy a sütőben grill fokozaton 5 perc alatt átmelegítek. Kicsomagolom, a tetejét kereszt alakban bemetszem, kinyitom (lehajtom a nemes penészt) és az olvadó sajt tetejére halmozom a felezett, vagy negyedelt szőlőszemeket. Tekerek rá színes borsot, de még jobb, ha rózsaborsot (ennek alapból kicsit édeskés az íze, jobban illik a szőlőhöz) és meglocsolom nagyon jó minőségű extra szűz olívaolajjal (én most Szicília középső vidékéről való szűretlen olajat használtam). Egy pohár bor, egy friss baguette és ÉP dukál mellé, aztán lehet tunkolni a szőlőszemekkel, a baguettel, kortyolgatni a finom bort és tervezni a nyaralást.

Az ötlet a TvPaprikáról származik.