2009. június 7.

Spárgatorta, a spárgaszezon legjobb fogása

Megláttam, megcsináltam és kikiáltottam a spárgaszezon legjobbjának! Mediterrán ízvilág, hétköznapi hozzávalókból. Egyszerűen mennyei!


Spárgatorta

Hozzávalók:
1 dl olívaolaj
250 g zöld spárga
200 g liszt
11 g sütőpor
1 tk só
frissen őrölt bors
2 tk szárított csombor
3 tojás
1 dl tej
2 maréknyi fekete, magozott olajbogyó
100 g szárított paradicsom
15 dkg füstölt edámi sajt, reszelve
(az eredeti recept szerint Beaufort, vagy Gruyer)

A megmosott spárgasípoknak levágom a fás végét, ha kell, meghámozom és enyhén sós, forrásban lévő vízbe 3 percig blansírozom, majd azonnal jeges vízbe teszem, így nem puhul tovább és a színe is üde zöld marad. Leszűröm, konyhai papírtörlővel megszárítom és 3-5 cm-es darabokra vágom, néhány spárgasípot félreteszek díszítésnek. A lisztet összekeverem a sütőporral, sóval, csomborral, borssal. A lisztkupac közepébe mélyedést készítek, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a tejet és olívaolajat és pár perc alatt simára keverem. Belekeverem a híg masszába a spárgát, az aprított szárított paradicsomot, a magozott olajbogyót, meg a reszelt sajt kétharmadát. Beleöntöm a masszát egy szilikon tortaformába (az eredeti recept szerint kalácsformába sütik), pár szem olajbogyóval és a félretett spárgasípokkal megdíszítem (ez csak a lelkemnek fontos, mert a végeredményen nem látszik),


rászórom a maradék reszelt sajtot és 35 perc alatt megsütöm a 190 fokra előmelegített sütőben. Rácson pihentetem – hűtöm pár percet fogyasztás előtt. Nagyonnagyonnagyon finom!

GoodFood recept.