2009. június 10.

Spárgás baconos muffin


A muffin általában arról híres, hogy ripsz-ropsz össze lehet dobni, olyan kevés munka-nagy élvezet kategória győztese. Az alábbi mégsem, mert ezt csak úgy, hirtelen felindulásból nem lehet elkövetni, illetve lehet, de sokáig tart, mert a spárgát célszerű előfőzni, a bacont kisütni, a hagymát megdinsztelni…De egy ráérős nap reggelijére, mindenképpen megéri!

Hozzávalók:
120 g spárga
1 tojás
10 dkg húsos bacon
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
125 g fehér liszt
100 g graham liszt
11 g teáskanál sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
1 tk só
1 ek morzsolt kakukkfű
frissen őrölt bors
0,8 dl növényi olaj
150 g natúr joghurt
1 dl tej

A bacont felkockázom és kisütöm 1 ek olajon. Kiszedem a serpenyőből és a visszamaradt jóízű olajba megdinsztelem a nem túl apróra vágott hagymát. Közben a megmosott spárgasípoknak levágom a fás végét, ha kell, meghámozom és enyhén sós, forrásban lévő vízbe 3 percig blansirozom, majd azonnal jeges vízbe teszem, így nem puhulnak tovább és a színük is üde zöld marad. Leszűröm, konyhai papírtörlővel megszárítom és félcenti vastagra felkarikázom, a spárgarügyeket félreteszem díszítésnek.
A liszteket összekeverem a sütőporral, a fűszerekkel, majd belekeverem a bacont, a hagymát (olajostól) és a spárgát. Az enyhén felvert tojást elkeverem az olajjal, a tejjel, a joghurttal és belereszelem a fokhagymát. Ezt a masszát tessék-lássék módra hozzákeverem a baconos spárgás liszthez, nem baj, ha nincs simára, tökéletesen elkeverve, a muffint nem is kell nagyon elkeverni. Szilikon muffinformába (vagy papírkapszlival bélelt fém muffinformába) kanalazom, mindegyik tetejére teszek egyet a félretett spárgarügyekből és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Fenti mennyiségből 24 kisméretű muffin lett.

Csak fehér lisztből könnyedebb lenne a végeredmény.