2009. június 24.

Hideg avokádó krémleves


Az abszolút fapados 5 perces leves. De tényleg! Nem tart tovább elkészíteni mint az irodisták kedvenc (Darwin díjas) bögrés leveseit, mégis friss, tápláló és szuper-egészséges, mert az avokádóban lévő többszörösen telítetlen zsírsavak rendkívül jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet.

Hozzávalók személyenként:
1 érett avokádó
2,5 dl hideg tej
friss lime v. citromlé
1 kisgerezd fokhagyma (vagy fokhagyma granulátum)
kevés provence-i fűszerkeverék
petrezselyemzöld, aprítva (opcionális)
tengeri só
frissen őrölt bors
chilipehely, ízlés szerint
1 tk fenyőmag

Az avokádót félbe vágom, magját kiemelem, a húsát kikanalazom a héjból és a botmixer poharába teszem, a kissé összevagdosott fokhagymával (vagy granulátummal), a lime, vagy citrom levével, sóval, borssal, fűszerkeverékkel, chili pehellyel és a tejjel (lehet dúsítani tejszínnel is, akkor krémesebb, de kalória dúsabb a végeredmény). Botmixerrel krémesre mixelem, díszítem zöldpetrezselyemmel és fenyőmaggal. Chilipehely helyett lehet Tabasco szósszal is ízesíteni, ez már igazán ízlés dolga. Azonnal fogyasztható, nagy melegbe pár jégkockával tovább hűthető.