2009. június 25.

Földicseresznyés - narancsos joghurt torta



A földicseresznye (Physalis, vagy korallcseresznye) 1-1,5 centiméteres narancssárga bogyóterméseinek héja vékony, alatta lédús gyümölcshús található, sok, nagyon apró, fogyasztható maggal. Kellemes íze jellegzetes, egyfajta barack-egres párosítást képzeljetek el, igazán különleges. C-vitamin tartalma vetekszik a citrusfélékkel. Ha a bogyókat megfosztjuk a lampionszerű buroktól (természetesen mossuk is meg), héjastól már ehetjük is, de kiválóan felhasználható gyümölcssalátákhoz, koktélokhoz és különféle desszertek elkészítéséhez.
Most egyszemélyes kekszalapú narancsos joghurttortákhoz használtam, jó ízű és pikk-pakk elkészíthető édesség. Zselatin helyett agar-agarral készült, így az elhatározástól a tálalásig nem telt el több, mint fél óra:-)

Hozzávalók 4 adaghoz:
10 dkg kakaós keksz
kb 4 dkg vaj
1 dobozka (100 g) földicseresznye
2 narancs leve
1 mk narancskivonat
300 g natúr joghurt
4 tk (barna nád)cukor
Agar-agar por

Az alaphoz 10 dkg kakaós kekszet zacskóba teszek, kiszorítom belőle a levegőt, jól lezárom és sodrófával morzsásra zúzom. Kiöntöm egy tálkába és összedolgozom kb 4 dkg puha vajjal. Akkor jó, ha már nem morzsalékos, hanem épp összeállt (ha szükséges, adok még hozzá egy kis vajat, mindig csak keveset. A vaj mennyisége leginkább attól függ, milyen kekszet használok), majd ezzel az alappal kibélelem azt a formát, amiben a desszertet összeállítom és azonnal beteszem a fagyasztóba, hadd dermedjen a vaj, szilárduljon az alap.
Kifacsarom 2 narancs levét, édesítem 4 tk barna nádcukorral (bármilyen cukorral, de nálam most épp ez van), beleszórok megfelelő mennyiségű agar-agart és kevergetve felforralom. A megfelelő mennyiségű agar-agart ki kell számolni az alapján, ami a csomagolására van írva. Én egy zacskós fajtát használok, ami 25 g-os és 3 liter folyadékhoz elegendő. Lemérem a narancslevet és annak megfelelően mérem ki (grammra pontosan!) az agar-agar mennyiségét. Sokkal egészségesebb és kényelmesebb a használata mint a zselatiné.
Ha felforr, leveszem a tűzről, belekeverem a joghurtot, a narancskivonatot (ez akár el is hagyható, bár sokkal narancsosabb lesz az íze, ha beleteszem) és simára keverem. Előveszem a kekszalappal kibélelt formát a fagyasztóból és az oldalát körberakom megmosott, felezett földicseresznyével, majd ráöntöm a joghurtos masszát. Beteszem a hűtőbe és kb 10 perc múlva már le is emelhetem róla a formát, nagyon gyorsan dermed. Földicseresznyével, tejszínnel díszítve tálalom.