2009. június 25.

Fejessaláta krémleves


Egy újabb példa arra, hogy nem minden az lesz, aminek készül…

Olvastam ma egy receptes cikket, Chili&Vanilia azt írta, hogy erre elsőre nem sokan ugranak, mert fejessalátából készül. Hát én ugrottam, hátha olyan jó, mint a salátalevesem.
A recept Nemesné Nagy Barbarától származik, aki a Múzeum kávéház egykori konyhafőnöke, most Villányban, a Bock pincészet éttermének séfje, egy édes-savanyú salátafőzeléket ír le, krumpli kockákkal, tetején ropogós salátával. Egyszerűen az ízére voltam kíváncsi, feltét nélkül ettem volna, de elképzeltem, milyen jó lehet, ha borjúbrízt (hmmm…) vagy libamájat kísér … Végül nem lett belőle főzelék, mert menet közben krémlevessé avanzsált. És milyen finom! El is fogyott azonnal.

Hozzávalók kb 1 liter krémleveshez:
2 közepes méretű burgonya
2 ek olívaolaj
1 tk vaj
1 méretes vöröshagyma
1 nagy fej hagyományos fejes saláta
só, frissen őrölt bors
2 dl tejszín
pár csepp almabalzsam
pár csepp méz
szórásnyi házi fűszersó (vagy provence-i fűszer)

A krumplit meghámozom, felkockázom és sós vízben megfőzöm. Az olívaolaj és vaj keverékén üvegesre párolom a finomra aprított vöröshagymát. A fejes salátát megmosom, a szívét félreteszem, a többit felszeletelem és a hagymán megfonnyasztom, majd felöntöm kb. 4 decivel a krumpli főző vizéből. Sózom, borsozom, fedő alatt kb. 10 percig főzöm, majd simára turmixolom a tejszínnel és a krumplikockák felével, pár csepp almabalzsammal és mézzel kerekítem az ízeket, majd beleteszem a krumpli kockákat és ráhalmozom a jégsaláta csíkokat. Megszórom kevés fűszersóval a salátát és boldogan kanalazom. Isteni!