2009. június 12.

Cseresznyés ricottás rózsatorta


Minap szülinapot ünnepeltem, de nem volt kedvem holmi habos-babos tortához, inkább egy rusztikus, cseresznyéset készítettem. Receptjét Chiliinél találtam, azonnal rákattantam és kapóra jött az előző nap szedett ropogós cseresznye:-) Nem lett olyan szép, mint Chiliié, de az íze…
Egy falatnyi megmaradt, másnap is puha és ízletes, nem száradt ki a tésztája, elkönyveltem mint előre elkészíthető, jól szállítható finomságot.

Hozzávalók:
2 tojás sárgája
250 g ricotta
400 g liszt
4 evőkanál nádcukor
1 citrom reszelt héja
7g szárított élesztő
kb. másfél dl langyos tej
1 teáskanál vanília kivonat
A töltelékhez:
kb. 800 g kimagozott, ropogós cseresznye
100 g puha vaj
2 evőkanál nádcukor

A tészta hozzávalóiból pár perc alatt ruganyos tésztát dagasztottam, melyet duplájára kelesztettem. Bevallom, nekem egy tojásfehérje is belecsúszott, mert elbambultam, de kihalászni már nem akartam, maradt és nem rontott rajta.
Kimagoztam a cseresznyét és egy szűrőbe téve, lecsepegtettem a levét.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, átgyúrtam és téglalap alakúra nyújtottam. Rákentem a puha vajat, megszórtam a nádcukorral, elrendeztem rajta a cseresznyét és a hosszabbik oldala mentén feltekerem. Kb. 2 cm vastagra felszeleteltem és egy 26 cm-es, meg egy 19 cm-es kapcsos tortaformába rendeztem őket (egyben nem fért el, mert rengeteg cseresznyét tettem bele). Még fél órát pihentettem, majd betettem az előmelegített 190 C fokos sütőbe kb 40 percre.