2009. május 27.

Töltött karalábé




Örök nyári kedvenc, nagyon kaprosan és csomborosan.

Hozzávalók:
4 nagy, vagy 6 kisebb karalábé
fél kg darált hús (most fele sertés-fele marha)
1 ek olaj
1 fej vöröshagyma
fél dl rizs
só, frissen őrölt bors
3 gerezd fokhagyma
1 csokor friss kapor
1 ek csombor
1 l alaplé (maradék húsleves)
3 dl tejföl
1 ek étkezési keményítő

A hagymát megpucolom, felaprítom és az olajon megdinsztelem. Ha már üveges, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a megmosott rizst, ízesítem sóval, borssal. Addig kevergetem, míg a rizs üveges nem lesz, ekkor leveszem a tűzről és hagyom hűlni. A töltelékhez a húst összekeverem a hagymás-fokhagymás rizzsel, jó sok aprított kaporral és csomborral. A karalábét meghámozom, kivájom és betöltöm a töltelékkel. A zsenge leveleit fél órás hideg vízben áztatás és alapos mosás után megtöltöm a maradék hústöltelékkel úgy, mintha töltött káposztát készítenék. Általában nem elég rugalmasak a töltéshez, leforrázom őket, így már biztosan engedelmeskednek:-) Ha marad töltelék, azt egyszerűen golyókká formázom. Egy akkora lábosba teszem a karalábékat, töltött és aprított leveleket, a kivájt forgácsokat és a húsgolyókat, amekkorában kényelmesen elférnek együtt, öntök rájuk annyi alaplevet amennyi ellepi (ha nincs elegendő alaplevem, vízzel kiegészítem), sózom, tekerek rá borsot, majd fedő alatt puhára párolom. A tejfölt elkeverem az étkezési keményítővel és habarom vele a főzőlevet. Kettőt rotyog és már be is sűrűsödik, a mártás fényes és selymes a keményítőtől (és nem liszt ízű:-))
Tálalás előtt megszórom friss kaporral. Imádom!

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.