2009. május 4.

Túrós alagút


Egyik kedvenc túrós sütink, házi tehéntúróból szoktuk készíteni. Néha kerül a töltelékbe - mazsola helyett - magozott meggy, málna vagy szeder, de „üresen” is nagyon finom.

Hozzávalók:
A tésztához:
16 dkg liszt
10 dkg vaj
1 tojás
2 ek kakaó
1 ek porcukor
késhegynyi szódabikarbóna
kb fél dl tej
A töltelékhez:
1,2 kg (házi)tehéntúró
20 dkg porcukor
1 mk vanília esszencia
4 tojássárgája
4 tojás fehérje, habbá verve
3 ek búzadara
1 citrom reszelt héja

A tésztához a tejben feloldom a szódabikarbónát és egybedolgozom az összes többi hozzávalóval. Kinyújtom és őzgerinc formába helyezem úgy, hogy mindkét oldalon a tészta lógjon túl, hogy a töltelékre majd ráhajthassam.
A töltelékhez valókat összekeverem a tojássárgájával, majd a keményre vert tojásfehérje habot lazán beledolgozom. A tölteléket a formába rakott tésztára simítom, a túllógó tésztarészeket ráhajtom, 160-170 fokos előmelegített sütőbe 50 percig, illetve tűpróbáig sütöm. Sülés után fél órával deszkára borítom, ott hagyom teljesen kihűlni.


Szeletelve, porcukrozva tálalom.