2009. április 6.

Spenótos medvehagymás tarte



Tiszta tavasz, ízében és színében, vitamin és örömforrás egyben:-)

Hozzávalók egy nagy piteformához (26 cm-s) és 6 db 10 cm átmérőjű tarte formához:
1 csomag (500 g) levelestészta
kb 20 dkg friss (házi) tehéntúró
kb 10 dkg juhtúró (brînza de burduf)
2 jókora marék medvehagyma, aprítva
negyed kiló friss spenót
só, frissen őrölt bors
2-3 ek tejföl
2 tojás
3 dkg vaj

A vajat felmelegítem a legnagyobb serpenyőmben és rádobom az alaposan megmosott, salátacentrifugában leszárított spenót leveleket. Pár perc alatt összesnek, egyszer-kétszer megkevergetve gyorsan megpárolom. A medvehagymát felaprítom, a kétfajta túrót összekeverem, óvatosan sózom (a juhtúró elég sós!) bőkezűen borsozom és belekeverem a felaprított medvehagymát, a kicsit összeaprított párolt spenótot, a tojásokat és a tejfölt.

A leveles tésztát kinyújtom és kibélelem vele a piteformát. Levágom a széleit, az alját villával megszurkálom, terítek rá sütőpapírt, ráöntöm azt a sárgaborsót, amit a vaksütéshez használok és 200 fokos sütőben 10 percig vakon elősütöm. Közben a maradék tésztát összegyúrom, kinyújtom és kibélelem vele a 6 kis tarte formám. A piteformába és a kis tarte formákba is belekanalazom a spenótos tölteléket és kb 25 perc alatt a forró (200 fokos) sütőben megsütöm. Melegen, langyosan és hidegen is naaaagyon finom!