2009. április 28.

Medvehagymás spargelloni


Ötletes és naaagyon finom. Az eredeti képen így nézett ki, bár kötve hiszem, hogyha annyi szószt öntök rá, hogy a spárga és a canelloni is látható legyen, képes a tészta teljesen megpuhulni, de istenem, egy magazinban az a cél, hogy étvágygerjesztő legyen, mert ha a saját képemet nézegetem, nem biztos, hogy rohanok a konyhába elkészíteni. Pedig érdemes!

Hozzávalók:
egy kivajazott sütőtál
annyi canneloni tészta, amennyi elfér 1 sorban a sütőtálba
minden canelloniba 1-1 fehér spárgasíp
ugyanannyi szelet füstölt, főtt sonka
1 db 400 g-os hámozott paradicsom konzerv
fél csokor medvehagyma (vagy 1 fej vöröshagyma)
3 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
2 dl tejszín
1 marék friss bazsalikom
1 doboz mini mozzarella
só és frissen őrölt bors

A spárgát megmosom, ha szükséges meghámozom, fás végénél méretre vágom, akkorára, hogy elférjen a sütőtálba. Minden spárgasípot körültekerek egy sonkaszelettel és betolom egy-egy cannelloniba, majd a kivajazott tűzálló tálba fektetem. Elkészítem a szószt: az olívaolajon megfuttatom az aprított medvehagymát (vagy üvegesre párolom a vöröshagymát), hozzáadom a zúzott fokhagymát, amikor megérzem az illatát, ráöntöm a hámozott paradicsom konzervet. A falapátom élével felaprítom a paradicsom darabokat, sózom, borsozom, majd ha már forr, hozzáadom a tejszínt. Szórok bele aprított bazsalikomot és addig forralom folyamatos kevergetés mellett, míg kicsit besűrűsödik.
A szószt a töltött cannellonira öntöm és a 170 fokos sütőben 20 percig sütöm. Kiveszem és megpöttyözöm a mini mozzarellával, visszatolom a sütőbe és sütöm még 10 percig. Egy pohár hűs rozéval maga a mennyország:-)

essen&trinken/2007