2009. április 17.

Mediterrán ízek - kecskesajtos, paradicsomos, bazsalikomos lepény


Paradicsom, bazsalikom, oregánó, olíva és kecskesajt: a legjobb előétel, ami az utóbbi időben készült a konyhámban.

Hozzávalók:
1 konzerv hámozott, aprított paradicsom
4 tojás
1 ek olívaolaj
2 marék fekete, magozott olajbogyó
2 gerezd fokhagyma
90 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
20 g fehérliszt
1 ek morzsolt oregánó
1 marék friss bazsalikomlevél
250 g ricotta (én házi tehéntúrót használtam)
125 g natúr kecskesajtkrém
2 ek natúr joghurt (ha kell)
só, frissen őrölt bors

A hámozott paradicsomot egy gyorsforralóba elkezdem forralni az olívaolajjal, zúzott fokhagymával és aprított bazsalikommal, lassú tűzön kb tíz perc alatt hagyom kicsit besűrűsödni, majd borsozom és összekeverem a szeletelt olajbogyóval. Hűlni hagyom.
Közben simára keverek 3 tojást a teljes kiőrlésű liszttel, sózom, borsozom és belekeverem az olajbogyós paradicsomszószt.

Egy másik keverőtálban simára keverem a túrót, kecske sajtkrémet, 1 tojást és 20 g lisztet, fűszerezem sóval, borssal, oregánóval. Ha túl sűrű lenne a massza, 1-2 ek joghurttal lazítom.
Egy szilikon tortaformába (ennek hiányában kivajazott, kilisztezett formába vagy tepsibe) öntöm a paradicsomos masszát, helyenként belekanalazok a túrós kencéből, majd villával kicsit összekeverem (márványozom).
200 fokra előmelegített sütőben kb 25 perc alatt megsütöm, hagyom kihűlni, akkor szeletelem. Ruccola salátával, olajbogyóval tálalom.

Innen a recept.