2009. április 20.

Mángold a négyzeten



A mángold nem más, mint luxus spenót, némi spárgás beütéssel. Leveleiből általában főzeléket készítenek, a levélnyeleket a spárgához hasonlóan használják fel. A mángoldnak magas az A-, B1-, B2- és C-vitamin tartalma, cukrot, pektineket, szerves savakat (oxálsav, almasav, citromsav), foszfort, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot tartalmaz, tehát naaagyon egészséges. És még finom is! Hallal kombinálva egyenesen fantasztikus.

Mángold levélben sült hal paradicsomos, kecskesajtos mángold tortácskával

Hozzávalók:
fél kg tengeri halfilé
egy csomó mángold levél (kb 600 g)
2-3 ek olívaolaj
2 paradicsom
3 gerezd fokhagyma
pár csepp citromlé
maréknyi friss bazsalikom
maréknyi dió
10-15 dkg reszelt érlelt kecskesajt
kevés só és frissen őrölt bors

A mángold leveleket alaposan megmosom, levágom a levélnyélről és egy kivajazott sütőtálba megágyazok a felével a sóval, borssal, pár csepp citromlével és zúzott fokhagymával ízesített halfilé daraboknak. Gondosan betakarom a halat a maradék mángold levelekkel és 160 fokos sütőben sütöm 20 percig. Közben a mángold levél nyeleket 3 cm-es darabokra vágom, megszórom sóval, kevés borssal és egy serpenyőben, kevés vajon (kevés rozé bor hozzáadásával) megpárolom. Amikor megpuhult, egyszemélyes, kivajazott tűzálló tálkákba terítem. A paradicsomot 10 másodpercre forrásba lévő vízbe dobom, kiszedem és jéghideg vízbe lehűtöm, majd lehúzom a héját és maréknyi bazsalikommal és dióval összeturmixolom, ráöntöm a mángoldra. (Ha ez a paradicsom-hámozósdi túl macerás, előkapok egy hámozott paradicsom konzervet és azzal dolgozok, bár annak csak a felére van szükség!) A tetejét megszórom reszelt érlelt kecskesajttal és előmelegített sütőbe tolom annyi időre, hogy a sajt ráolvadjon. A mángold levélbe ágyazott sült hallal tálalom. Mennyei!