2009. április 20.

Késő esti baguette



Kettesben töltött este vacsorájára, a legfinomabb eredetvédett francia vaj és vörösbor kíséretére készült. Nem mellesleg életem első baguett sütése.

Hozzávalók:
fél kg finomliszt (BL 55)
2 tk búzasikér
2,5 dkg friss élesztő
2 kk só
3 dl meleg víz
1 marék fekete, magozott olajbogyó, aprítva
1 marék szárított paradicsom, aprítva

A lisztet a mikróban átmelegítem, majd átszitálom, hozzáadom a sikért, a sót és a meleg vízben elkevert élesztőt. A dagasztógéppel egyneművé keverem. Másfél óráig hagyom kelni, majd lisztes deszkára borítom, 3 egyenlő részre osztom. Egyik részébe a szárított paradicsomot, a másikba a olajbogyót gyúrom, a harmadikat üresen hagyom ÉP kérésére. Hosszúkás kenyérkéket formázok, kicsit meg is tekerem a tésztát és sütőpapíros tepsire helyezem. Ferde bevágásokat ejtek a tetejükön, tiszta konyharuhával letakarva még fél órát hagyom kelni, addig a sütőt 230 fokra melegítem. A sütő aljába teszek egy tepsi vizet és a baguetteket megkenem sós vízzel, majd betolom a forró sütőbe. 15 percenként kétszer átkenem a sós vízzel, majd szép pirosra sütöm.
Drága barátnőmtől kapott francia vajjal, (mely azonnal ráolvadt) élveztük. Mennyei, ropogós és csupa héj!