2009. április 7.

Húsvéti báránysült


Húsvéti báránysültnek a tejes bárány való, mely kizárólag anya(juh)tejen élt, füvet még nem evett. Gyerekkoromban volt, hogy elkísértem Édesapámat az esztenába, ahol kiválasztottuk a húsvéti bárányt, megvártuk míg levágják és már vittük is haza a friss bárányhúst. Olyankor megkaptuk a bőrét is, emlékszem hetekig állt besózva és kifordítva, majd elvittük a szűcsmesterhez, az kidolgozta, végül gallér, vagy téli kucsma lett belőle.
Egy élősúlyban 10-12 kg-os bárány hátsó combja a báránysültnek ideális darabja. A legfinomabb báránysült hagyományos kemencében készült, ám a régi sparhelt sütőjében készült változat is kétségtelenül különleges kulináris élmény!

Hozzávalók:
bárány comb
só, bors
bazsalikom és rozmaring
hagyma, fokhagyma
füstölt szalonna
fehérbor
(olíva)olaj

A húst célszerű egy, vagy két nappal a sütés előtt előkészíteni, fűszerezni.
Az egész combról minden hártyát, zsírt eltávolítunk. A fokhagymát megpucoljuk, a gerezdeket hosszában elfelezzük-harmadoljuk, hogy karcsúbb darabkákat kapjunk. A hagymákat megtisztítjuk, elfelezzük, a szalonnából csíkokat vágunk a tűzdeléshez. Helyenként megszurkáljuk a húst egy hegyes, éles késsel, a keletkezett nyílásokba dugdossuk a fokhagyma darabkákat és a szalonna csíkokat (újabban rozmaring leveleket is). Ha van spékelőtűnk, azzal egyszerűbb a feladat és szebb a végeredmény. Sózzuk, borsozzuk. Egy sütőtálba vagy tepsibe helyezzük a húst, jó pár fej hagymát és héjas, gerezdekre bontott fokhagymát dobunk köré, ezek majd krémesre és isteni finomra sülnek. Öntünk alá kevés (olíva)olajat és pár dl fehérbort, esetleg kevés vizet, körberakjuk friss rozmaring ágacskákkal, bazsalikom levelekkel, betakarjuk alufóliával és hűtőben érleljük 1-2 napig, amikor előmelegített, forró sütőben addig sütjük a fólia alatt, míg vajpuha nem lesz. Levesszük a fóliát és a szaftjával locsolgatva szép pirosra sütjük. Ha van rá idő, hagyjuk teljesen kihűlni, mert úgy szebben szeletelhető. Szeletelés után, (ki is lehet csontozni), meleg sütőben átmelegítjük és hagyományos, vagy tökmagolajas krumplisalátával tálaljuk.



Rozmaringos báránycomb receptem itt.