2009. április 19.

Húsvéti bárányragum


Ma van az ortodox Húsvét, így ünnepi bárányebédet ültünk és mivel múlt héten sült és töltött bárány volt, ma egy tavaszias ragut készítettem.

Hozzávalók 4 személyre:
1,2 kg csont nélküli báránylapocka
2 újhagyma
6 kis fej lilahagyma
8 sárgarépa
1 nagy fej vajrépa
fél kg zöld spárga
8 kis szem burgonya
bazsalikom, kakukkfű
10 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
1 dl száraz, nem túl savas fehérbor
frissen őrölt bors
nagy szemű (Maldon) tengeri só

A bárányhúst lehártyázom, kb 1,5-2 cm-es kockákra vágom. Az olívaolajat felforrósítom egy nagy serpenyőben, és két menetben megpirítom benne a húsdarabokat minden oldalról, így bezáródnak a pórusai. Azért két menetben, mert egyszerre túl sok lenne a hús a serpenyőben és a húskockák nem pirulnának, hanem levet eresztenének és nekem most nem ez a célom.
Amikor megpirultak a húskockák, lecsöpögtetem, kiszedem egy tányérra és szórok rá nagy szemű tengeri sót, meg frissen őrölt borsot.
Közben meghámozom a hagymát, megtisztítom a krumplit, sárgarépát, fokhagymát és a vajrépát, nem túl apróra felkockázom, a fokhagymát vékonyra szeletelem. A serpenyőben visszamaradt ízes zsiradékon megpirítom a hagymát, majd hozzáadom a sárgarépát, a vajrépát és a fokhagymát, majd a fűszereket. Az egészet kevergetve átpirítom. Amikor a zöldségek megpirultak, összekeverem a félretett hússal és a krumpli kockákkal, sütőtálba költöztetem az egészet. Meglocsolom a borral, kevés vízzel és fóliával letakarva betolom a 180 fokra előmelegített sütőbe. Egy óra elteltével hozzáadom a 2-3 centis darabokra vágott zöld spárgát és ezzel sütöm készre. Zöldsalátával mennyei, ünnepi ebéd.

Hristos a înviat!