2009. április 27.

Avokádós, medvehagymás csirkemell


Az avokádó több mint tízféle vitamint (főként B, C, D, E) és vagy húszféle ásványi anyagot tartalmaz, jelentős mennyiségű foszfor, vas, nátrium, és niancin mellett. Olaja - összetételében az olívaolajhoz hasonló - magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú, sok káliumot tartalmaz, kalcium és magnézium megoszlása ideális. Nagyon tápláló, értékes terméshúsát leggyakrabban nyersen fogyasztjuk, én mostanig leginkább guacamolét készítettem belőle.
Ma gondoltam egy merészet és csirkemellbe töltöttem a tehéntúróval és medvehagymával összekevert avokádóhúst. Nagyon finom ebédünk volt!

Hozzávalók 2 főre:
2 fél csirkemell filé
1 avokádó
100 g tehéntúró
1 marék medvehagyma levél
só, frissen őrölt bors
1 ek olvasztott vaj
1 csésze finom (házi) zsemlemorzsa
2 ek szezámmag
köretnek spárga

A csirkemell filé darabokat kiklopfolom, így kapok két bébielefántfül nagyságú szeletet. Az avokádót kettészelem, megszabadítom a magjától, meghámozom és a húsát apróra vágom, majd összekeverem a tehéntúróval, sóval, borssal és aprított medvehagyma levelekkel. A sóval, borssal fűszerezett csirkemell szeletekre rákenem a kencét, feltekerem, hústűvel rögzítem. Egy mélytányérba teszem a zsemlemorzsát, hozzáadok egy ek szezámmagot. A csirkemell tekercseket előbb olvasztott vajba, majd a zsemlemorzsába hempergetem. Tűzálló tálba helyezem és előmelegített sütőbe 30 perc alatt megsütöm. Tálalás előtt eltávolítom a hústűket. Párolt spárgával és sült krumplival ettük.
Csak annyit készítsünk, amennyi elfogy, mert az avokádó a hőkezelés hatására pár óra elteltével megkeseredik.

Ha tetszett a bejegyzés és megosztod, megköszönöm. Ha még nem lájkoltad a blog facebook oldalát, ITT megteheted. Instagramon is követhetsz.