2009. március 6.

Uff...



Az elmúlt hetet ágyban töltöttem (nem önszántamból, egy vírus döntött ágynak). A hét eleje még iszonyú fejfájással és szundikálással telt, de szerdától már képes voltam tévét nézni, így tv paprikával (is) kúráltam magam (tudom, megérdemlem!) és fejben rengeteget főztem.
Láttam jó és kiborító műsorokat is. Volt mindennap Nigela, akin meglepődtem, hogy milyen sok bolti kész és félkész cuccot, meg konzervet használ, volt Gordon Ramsay, akit képtelen vagyok megunni, de még egy Pierre Hermé-t bemutató filmet és Susur Lee Ikarusos kiruccanását is kifogtam, ezek voltak az üdítő, építő részek. Kifogtam minden cseh remeket, a gastro agent Ian Rosak-tól kezdve, aki pohárral a kezében, kellemesen spiccesen mutatott be egy cseh disznóvágást (lényegében semmi más nem derült ki, minthogy a húsbontás után hatalmas kotlákban főnek az alkatrészek, amit rendszeresen ellenőriznek, hogy „puha e már?”, na ettől többre lettem volna kíváncsi), aztán már a vacsoránál ülnek és mulatnak, recept nuku. Másik részben egy alsó morvaországi paraszti ételt (laskát) készítettek, jóízűen elfogyasztották, ittak hozzá pár pohár borocskát („jóféle rajnai traminit”), majd a kamera végigkísérte, ahogy beül az autóba és elhajt (ittasan!). A másik cseh remek, a mesterszakács Michael Nikodem, aki előre reszelt, zacskós parmezánt szórt a pasta fresca-ra, de kiemelte, hogy az 500 korona alatti parmezánt ne vegyük, mert az nem jó és akinek műsorában volt jónéhány olyan párbeszéd, aminek se füle se farka.
A legbosszantóbbak az iszonyú félrefordítások. Amik konkrétan kiverték a biztosítékot: kínai konyhát bemutató műsorban (A mesés kelet) folyamatosan lekarfiolozták a fejes káposztát, a látszólag csirke, vagy pulykamájra többször kiemelték, hogy az libamáj, a francia konyha remekeit bemutató sorozatban pedig a szilvát (prunes) körtének magyarították. Ettől már csak az volt bosszantóbb, hogy pld. szerdán, MINDEN két műsor közötti reklámblokk egy bizonyos székrekedés elleni szer reklámjával kezdődött, estefelé már visszakívántam Bede Robi sonkás miújságát, az is jobb lett volna. (biztosan kutatások alapján állapították meg, hogy szerdán van a legtöbb székrekedés!)
Na, a Bede Robi is alakított az Omlett műsorában, a Marseillaise –t dúdolva vonult a kamera elé egy félkilós veknivel (merthogy baguette-t „nem kapott”), erre készített egy bruschettát és egy „ál kapucsínót”, amihez melegítette a korábban lefőzött kávét! Ez ám az igényesség! Ezt tessék mutogatni a tv-ben! Persze nem kell nézni. Uff.

Fotó: tvnet.hu